Відновлення лісів – відродження України
Як відомо, 21 березня відзначають в усьому світі як Міжнародний день лісів. Традиційно до цього дня галицькі лісівники, котрі входять до структурних підрозділів Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства (ЛОУЛМГ), підходять не з показовими, а на ділі реалізованими акціями щодо відновлення місцевого лісового фонду, до яких активно залучають місцеве населення, насамперед, підлітків школярів і громадсько небайдужу молодь.

Адже підвищення продуктивності лісових насаджень - нині основна турбота лісівників, де наочним антонімом до слова «вирубка» повинна бути й висадка лісових культур. Відтак, від якості насіння та садивного матеріалу насамперед залежить доля майбутніх лісів. А ще треба врахувати відповідність порід місцевим лісорослинним умовам і ще низку інших факторів. Отож для отримання насіння з хорошими спадковими якостями тут постійно створюють нові лісонасіннєві плантації.

Приміром, в ДП «Бібрський лісгосп» вже цьогоріч заклали 3,1 га плантації модрини європейської. Насіння для цієї плантації було зібрано із так званих плюсових дерев, пророщено в розсаднику і на даний час ці сіянці висаджені у грунт. Враховуючи, що модрина обіймає лише 5% в лісовому фонді лісгоспу, оскільки основними лісо утворюючими породами в цьому лісгоспі є бук лісовий та дуб череватий, створення таких плантацій в майбутньому дасть змогу створення нових лісів та збільшення площі подібних насаджень. Тому лісівники ДП «Бібрський лісгосп» використовують кожну погожу днину для облаштування умов для появи нових лісів. На сьогоднішній день висаджено близько 85% від запланованого цьогорічного обсягу посадки лісових культур.

Поряд із створенням лісових насаджень не забувають у ЛОУЛМГ і про інші корисні властивості лісу. Зокрема створено плантацію калини звичайної в Свірзькому лісництві на площі 0,6 га. Адже спектр використання калини є надзвичайно широкий: її широко застосовують в народній медицині, харчовій і косметичній промисловості. Калина має також і високі декоративні властивості і її широко використовують в озеленені. А для забезпечення населення новорічними ялинками й уникнення варварських передноворічних вирубок на Львівщині заплановано створити спеціальні плантації на площі 1,6 га. На сьогодні на Львівщині створена плантація новорічних ялинок в Суходільському лісництві на площі 0,6 га., де висаджено 1,5 тис. сіянців ялини звичайної.

Опікуються у ЛОУЛМГ потребами лісівників-виробничників, дбаючи про оновленням основних засобів з метою впровадження нових, більш продуктивних та економічно ефективних механізмів та обладнання. Так в 2014 році тут було придбано потужний лісозаготівельник Форвардер Амкодор 2662-01, що нині працює в Підкамінському лісництві ДП «Бродівське лісове господарство». Це дало змогу повністю зняти проблему із заготівлею та вивезенням лісопродукції з заболочених та важкодоступних лісосік. Продуктивність означеної техніки при роботі в гірських умовах склала близько 55 метрів кубічних переміщеної деревини в зміну. Для порівняння: один Форвардер Амкодор 2662-01 замінив два трактори МТЗ-82. А зважаючи на те, що на рівнинній частині ДП «Бродівське лісове господарство» значна частина лісосік, які планують розробляти в наступні роки, також сильно заболочені і важкі для вивезення лісопродукції автотранспортом, адміністрація лісгоспу за попереднім погодженням з Держлісагенством України в лютому вже цього року придбала ще один Форвардер Амкодор 2662-01. Вартість придбаної техніки склала 5 млн. 740 тис. грн. з урахуванням ПДВ. Тут обґрунтовано сподіваються, що використання цих двох агрегатів дозволить остаточно зняти питання з вивезенням деревини із заболочених та важкодоступних лісосік рівнинних лісництв, а також надасть можливість вивезення лісопродукції великотоннажним автотранспортом, що автоматично зменшить собівартість вивезення деревини.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали