Віктор Галасюк запропонував альтернативу економічній політиці українського урядуПредставницькі міжнародні економічні форуми завжди виступали майданчиком для обговорення сучасних, зокрема нетрадиційних підходів до подальших економічних перетворень в Україні. Цього ж якраз і очікують від цьогорічного Київського міжнародного економічного форуму, який розпочав роботу сьогодні вранці. У роботі форуму приймають участь всесвітньо відомі економісти Ерік Райнерт, Гжегож Колодко та інші.

У своєму виступі прем’єр-міністр України Володимир Борисович Гройсман зазначив, що на жаль за 25 років не було побудовано якісну систему управління державою, посилилась залежність національної економіки від традиційних ринків. На його думку, не використовуються повною мірою сприятливі можливості для соціально-економічного піднесення, зокрема людський потенціал та природні ресурси.

Прем’єр переконаний, що в теперішніх умовах основним завданням уряду є формування державної політики сталого економічного зростання, щоб позбутися сировинної спрямованості розвитку економіки та покращити інвестиційний клімат. Важливим завданням, на думку керівника українського уряду, є проведення публічної приватизації, встановлення прозорих правил гри на інвестиційному ринку, усунення будь-якого тиску на бізнес.

У виступі генерального директора Директорату з питань сусідства і переговорів щодо розширення Європейської комісії Крістіана Даніельсона йшлося про те, що Україна зробила вражаючі кроки вперед порівняно з 2013 роком. Він наголосив на необхідності подальшої боротьби з корупцією в Україні, впровадження проектів з енергоефективності, забезпечення сталості реформ в цілому.

Крістіан Даніельсон також зазначив, що Україна має продемонструвати реальні кроки щодо впровадження Угоди про асоціацію з ЄС. Євроемісар закликав українських можновладців активніше працювати в напрямі приєднання до різноманітних програм Європейського Союзу з метою нарощення обсягів залучення інвестицій, зокрема кредитів Європейського банку реконструкції та розвитку.

У виступах першого віце-прем’єр-міністра Степана Кубіва та Голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Віктора Галасюка говорилося про пріоритети поглиблення реформ в умовах загострення екзогенних та ендогенних ризиків. Якщо заступник Гройсмана позитивно оцінював кроки двох останніх Урядів в напрямі поглиблення економічних реформ, то представник українських радикалів пропонував революційні кроки щодо корекції державної економічної політики.

Економічний ідеолог українських радикалів песимістично оцінив перспективи українського прориву. Причиною відставання в 5-6 разів від високорозвинених країн він назвав недосконалість існуючого інструментарію проведення економічних реформ. На його думку, подальше просування України в напрямі соціально-економічного піднесення може відбуватися трьома шляхами: 1) реформація системи, щоб вижити та втриматися на плаву; трансформація системи (політика наздоганяючого розвитку); 3) створення системи світового рівня і вихід у світові лідери (інноваційний прорив).

Керівник парламентського комітету переконаний, що країни досягають успіху шляхом трансформацій та інновацій. Однією з основних причин стагнації національної економіки Віктор Галасюк розглядає значну залежність від світових цін на сировинні товари. Тому, на його думку, Україна має робити дуже сміливі ставки (створити нові галузі, яких не існує). Запорукою підйому національного господарства народний обранець вважає збільшення питомої ваги високотехнологічного експорту.

Василь Голян,
головний редактор журналу «Економіст»






Друкувати