У 2017 році очікується значне підняття цін на підакцизні товариНаповнення Державного бюджету у 2017 році виступає сьогодні одним з найбільш резонансних питань як у вищих виконавчих і законодавчих органах влади, так і в експертному середовищі. Вагомою складовою доходної частини виступають податкові надходження, тому ідентифікація реальної бази адміністрування податків виступає запорукою вдалого виконання Закону України «Про Державний бюджет».

Як зазначає Ерік Найман на своїй сторінці у Facebook 23 листопада у парламентському Комітеті з питань податкової та митної політики відбулась зустріч робочої групи з питань акцизів – ключовому джерелі наповнення держбюджету 2017 року. Крім нардепів-членів Комітету, на зустрічі були присутні представники Мінфіну, громадських організацій, виробників і експерти. Мінфін почав з запевнення, що всі його пропозиції були обговорені і підтримані індустріями. Насправді все виявилося з точністю до навпаки. На жаль, не перший раз.

Нардепи і виробники поставили Мінфіну кілька питань: 1. Мінфін запланував доходів від підняття адвалору на 1,9 млрд. грн. Наукові розрахунки показують, що за фактом цей дохід не перевищить 400 млн. грн. Як так? Зрозумілої відповіді не послідувало. За розрахунками самого Мінфіну, якщо акцизи піднімуться по його пропозиціях, ціни на дешеві сигарети виростуть на 3,1 грн / пачка, а дорогі на 4 грн / пачка. Яка буде реакція споживачів? Міграція в дешеві сорти. Які будуть наслідки для бюджету? Недоотримані надходження.

2. Два тижні тому підвищили мінімальну роздрібну ціну на горілку, а чому немає мінімальної ціни на сигарети? Відповідь Мінфіну: нелегального ринку сигарет немає, мінімальна ціна не потрібна.

На думку Еріка Наймана, «Мінфін повинен починати спілкування з бізнесом не в кінці року, перед прийняттям бюджету, а розробити довгострокову, прозору і прогнозовану податкову політику, щоб держава могла нормально планувати реальні доходи в бюджет, а бізнес – свою діяльність. У своїх розрахунках Мінфін повинен враховувати комплексний ефект від різкого збільшення акцизів, з урахуванням впливу на податок на прибуток, ПДВ, прибутковий податок і інші збори і платежі до бюджетів різних рівнів».

Нинішня бюджетна кампанія нічим особливо не відрізняється від попередніх, що свідчить про відсутність виваженої дорожньої карти у Міністерства фінансів України щодо розширення реальної бази оподаткування і нарощення тим самим надходжень до Державного бюджету України. В діях профільного міністерства і профільного парламентського комітету прослідковується намагання лобіювати інтереси одних індустрій і збільшити податкове навантаження на інші.

Тодор Марченко






Друкувати
Найбільш популярні матеріали