Віталій Скоцик розкритикував політику децентралізації
Задекларовані два роки тому вищою управлінською ланкою децентралізація влади та реформа місцевого самоврядування так і не набули практичного втілення. Зволікання з форсуванням передачі повноважень та ресурсів на місця ще більше поглиблює диспропорції в розвитку окремих регіонів та населених пунктів.


Анонсоване владою збільшення доходів місцевих бюджетів є номінальним, а реальне збільшення відсутнє у зв’язку девальвацією національної грошової одиниці. В латентному стані перебуває процес передачі територіальним громадам, зокрема сільським, природних ресурсів, які знаходяться поблизу населених пунктів.

На думку Голови Аграрної партії України Віталія Скоцика, сьогодні уряд серед пріоритетів декларує проведення реформ та децентралізацію держави. Але насправді – під виглядом зміцнення місцевих громад посилює президентську вертикаль на місцях, позбавляючи громади ресурсів, необхідних для їхнього успішного розвитку.

З 2017 року державним бюджетом передбачено перекласти «комунальне ярмо» на плечі місцевих громад – їм треба знайти 4 млрд. грн. тільки для того, щоб оплатити енергоносії для медичних та освітніх закладів. При тому, що місцеві субвенції складатимуть як максимум 2,5 млрд. грн. А ще на плечі місцевих бюджетів лягає фінансування зарплат частини комунальних працівників, покриття витрат на перевезення пільгових категорій населення, що потребує щонайменша 2,2 млрд. грн.

Тобто вища ланка законодавчої та виконавчої гілок влади так і не спустила на місця прав та повноважень щодо розширення реальної бази стягнення податків та зборів для наповнення бюджетів місцевого самоврядування, натомість повісила на територіальні громади непосильні при теперішніх умовах статті витрат. За таких умов реалізація місцевих пріоритетів в частині модернізації об’єктів соціальної інфраструктури та покращення функціонування комунальних служб є проблематичною, що лише підсилить градус соціальної напруги.

Український журнал «Економіст»






Друкувати