Українців очікує чергове підвищення комунальних тарифів
Одним з найбільш негативних наслідків економічних реформ урядів Яценюка-Гройсмана стало суттєве підвищення тарифів за послуги природних монополій – систем газо-, електро-, тепло- та водопостачання. Таке підвищення звузило можливості українських громадян щодо придбання споживчих товарів і негативним чином відобразилося на динаміці розвитку малого та середнього бізнесу.


На думку відомого українського політика, експерта з питань соціальної політики Андрія Павловського, шокуюче підвищення тарифів на газ і опалення від Уряду Гройсмана не останнє... Наступного року планується подальше підвищення тарифів та скасування розрекламованої «розстрочки» оплати за опалення.

Це випливає з переговорів щодо перегляду меморандуму МВФ. Зокрема, Уряд готовий взяти такі зобов’язання: ввести тимчасовий механізм щоквартального коригування роздрібних тарифів на газ і опалення в разі, якщо тарифи відхиляються на 10 відсотків чи більше від рівня повного покриття собівартості (на основі паритету з цінами імпорту). Тимчасовий механізм коригування діятиме, допоки тарифи не буде повністю лібералізовано, що має відбутися не пізніше 1 квітня 2017 року.

Як відреагує населення на можливе чергове підвищення комунальних тарифів сказати важко, оскільки повною мірою наслідки попереднього підвищення переважна більшість громадян відчує лише на початку січня 2017 року, коли оплатить платіжки за опалення за два повних місяці. Тарифний зашморг виступає одним з найбільш деструктивних факторів, що не дозволяє підвищити купівельну спроможність українців і запустити механізм реального зростання економіки.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали