Без допомоги МВФ українську економіку очікує крах
Роль міжнародного валютного фонду у відновленні української економіки є вагомою ще з другої половини 90-х років минулого століття, коли транші цієї авторитетної фінансово-економічної організації упередили крах вітчизняної економіки. Багато країн завдяки правильному використанню допомоги МВФ стали домінувати на цільових світових ринках. На жаль, Україна допомогу цієї організації використовує не завжди ефективно, чим породжує надмірні спекуляції з цього приводу.


Голова ради Незалежної асоціації банків України, колишній міністр економіки Роман Шпек вважає, що через провальне виконання програми МВФ Україна не отримала в середині листопада четвертий транш у розмірі 1,3 млрд дол. Замість того, щоби взятися за прискорення реформ, політики починають гратися у популізм, виправдовуючи своє ледарство.

До чого може призвести самообман, що українська економіка нібито проживе без міжнародної фінансової допомоги? Це означатиме повернення до тієї ями, з якої ми щойно почали вилазити. Включення друкарського станка НБУ призведе до нарощування інфляційного та девальваційного тиску. Розбалансування економіки призведе до розбалансування банківської системи, яка щойно стала на довгий шлях одужання. Ми стикнемося з новою хвилею виходу банків з ринку: або через неплатоспроможність, або через втрату інвесторами віри в економічні перспективи України.

Хрестоматійним прикладом ефективного використання допомоги МВФ є Польща, де завдяки фінансовим вливанням цієї інституції вдалося відносно швидко подолати системні труднощі формування класичних ринкових атрибутів і сформувати сучасну структуру національної економіки, що дало можливість забезпечити достатній рівень господарської самодостатності національної економіки і уникнути негативних наслідків світової фінансової кризи 2008 року. Польський досвід має стати взірцем для наслідування для українських можновладців.

Український журнал «Економіст»






Друкувати