До економічного процвітання через кооперацію та «народний капіталізм»
Кооперація – не минуле – це майбутнє світової економіки. Цей механізм успішно застосовувався в Україні на початку ХХ століття, а наразі ж невиправдано вважається рудиментом та потребує відродження і максимальної підтримки держави. Імплементація моделі кооперації сьогодні дозволила б Україні вирватися з бідності та перейти до інклюзивної економіки, активізувавши підприємницький потенціал всередині країни.


Конкретні шляхи підтримки кооперації та впровадження механізму ESOP (модель співволодіння компанією її працівниками) в Україні, а також проекти з розвитку соціального підприємництва обговорили парламентарі, експерти та підприємці в рамках парламентського круглого столу«Кооперація та ESOP в Україні – на шляху до інклюзивної економіки», організованого за ініціативи Українського кооперативного альянсу (УКА) та Центру економічної демократії,під егідою Комітету ВРУ з питань промислової політики та підприємництва.

«Для України єдиний шанс подолання шаленої прірви сировинної економіки, залежності від міжнародних фінансових інституцій, відсутності національної стратегії розвитку, дефіциту суб’єктності і поваги у світі – це перехід від екстрактивної до інклюзивної економіки, за якої в економічних процесах будуть задіяні широкі верстви населення, що зможуть вільно проявляти свої таланти та підприємницьку ініціативу. Ключовими механізмами для цього є кооперація та програми на кшталт ESOP, які діють в США, Європі і дозволили їм забагатіти. Щоб перейти від «сировинного дрейфу» та «боргової ями» до сміливого розвитку і європейського рівня добробуту також потрібна власна цілеспрямована промислова інвестиційна політика», – зазначив голова Комітету з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.

Він також підкреслив, що розвиток кооперації та «народної економіки» є в пріоритеті для Радикальної партії Олега Ляшка і відповідне законодавство буде напрацьовано спільно з провідними експертами.

Кооперація – можливо, єдиний інструмент, який може поєднати вимоги капіталізму та соціальної політики. Таку думку висловив експерт з агроаудиту Українського кооперативного альянсу Жан Жак Ерве, закликавши Україну активніше зайнятись пошуком шляхів співпраці з французькими коопераціями.

Як відомо, за рахунок демократичної організації та розширення прав і можливостей працівників-співвласників, кооперативна модель ефективна у промисловості, сільському господарстві, сфері послуг, фінансовому та банківському секторах. Йдеться не лише про малі підприємства, але й про такі гіганти як Mondragon Corporation та John Lewis Partnership (74 тис. та 89 тис. працівників-співвласників відповідно).

Відчуваючи вимоги часу, традиційні корпорації також ідуть на впровадження кооперативного досвіду і застосовують програми (на зразок ESOP), які перетворюють найманого працівника на співвласника. Така інклюзивна бізнес-модель «employee stock ownership plan» активно впроваджується корпораціями Siemens, Lufthansa, Air France, UniCredit, Bayer, Daimler, Ubisoft та багатьма іншими. Це лише підкреслює, що інклюзивність та демократичність, які є ключовими рисами кооперації, прямо вимагаються сучасним інноваційним виробництвом та хай-тек економікою.

Очікується, що розвиток кооперації, разом з демократизацією існуючих компаній через механізм ESOP, зможе допомогти у подоланні соціальної нерівності, зміцненні середнього класу та формуванні менталітету власників у суспільстві.

Фото






Друкувати