Найман розказав про найбільшу втрату української економікиПодолання наслідків глобальної фінансової кризи 2008 року та кризових явищ, зумовлених загостренням зовнішніх ризиків у зв'язку з конфліктом на Сході України та анексією Криму, вимагає використання усіх можливих резерів для запуску маховика соціально-економічного піднесення. Значний негативний вплив на економічну динаміку в Україні справляє дефіцит інвестицій як вітчизняних, так і іноземних.

На думку відомого економіста Еріка Наймана, основною проблемою відродження української економіки є відтік робочої сили. На своїй сторінці у Facebook він зазначає, що якщо сьогодні запитати підприємців, що їх починає все більше турбувати і загрожувати розвитку бізнесу, то це не податки, корупція або фінансова нестабільність, а дефіцит робочої сили. Він веде до неадекватного зростання зарплат на тлі низької продуктивності праці. Найактивніші працівники масово виїжджають з України, а ті хто залишаються не відчувають конкуренцію на ринку праці і працюють менш ефективно.

Це величезна проблема для українського бізнесу. Втім, вона може відкрити і нові можливості: український бізнес буде змушений пристосуватися і замінити людей новими більш ефективними ІТ-рішеннями, бізнес-процесами і роботами.

Проблема безробіття може стати непереборним бар'єром подолання кризових явищ у наближчій перспективі, оскільки зменшення кількості робочих місць негативним чином відобразиться на купівельній платоспроможності громадян, що призведе до подальшого згортання діяльності суб'єктів малого та середнього підприємництва. Також скорочення реальних доходів більшості громадян підсилить градус соціальної напруги, оскільки сплата підвищених комунальних тарифів потребуватиме значних фінансових ресурсів.

Український журнал «Економіст»






Друкувати