Україна неготова до продажу сільськогосподарських земельЗемельний кодекс України, прийнятий у 2001 році, передбачає приватну форму власності на сільськогосподарські землі. У зв’язку з непідготовленістю інституціонального середовища земельних відносин з року з рік пролонговується мораторій на купівлю-продаж сільськогосподарських земель. В останній час питання запуску вільного ринку земель сільськогосподарського призначення дуже актуалізувалося.

Народний депутат України, представник партії «Батьківщина» Вадим Івченко розкритикував запропоновані аграрним комітетом законопроекти, які лібералізують ринок сільськогосподарських земель. На його думку, депутати аграрного комітету «порадували» законопроектом «Про обіг земель сільськогосподарського призначення» (5535), в якому не тільки пропонується з 1 липня 2017 року в обхід мораторію розпочати продавати землю, а через декілька років дозволяється продавати землю іноземцям, а також регламентується кількість землі, яку може придбати фізична особа, а великим інтегрованим компаніям дозволяють купувати до 33% відповідного району.

Враховуючи те, що економіка країни перебуває в кризовому стані і фінансовий стан сільськогосподарських виробників, в першу чергу, особистих селянських господарств є незадовільним, має місце високий рівень ризику стосовно того, що сільськогосподарські землі можуть сконцентруватися у вузького кола осіб і рівень концентрації земельної власності лише підвищиться. За таких умов запуск вільного обороту сільськогосподарських земель може мати для сільських територій надзвичайно негативні наслідки та призвести до відчуження значної кількості селян від основного засобу сільськогосподарського виробництва.

Український журнал «Економіст»






Друкувати