Андрій Павловський: введення земельного ринку призведе до латиноамериканського сценаріюПитання зняття мораторію на вільний оборот сільськогосподарських угідь вже не перший рік перебуває в епіцентрі суспільної уваги, оскільки напряму пов’язане з широком загалом громадян, особливо сільcьких мешканців. Особливої резонансності це питання набуло після того як МВФ надання чергових траншів прив’язав до запуску земельного ринку.

На думку українського політика Андрія Павловського, не можна в наших умовах вводити земельний ринок, бо це призведе до латиноамериканського сценарію, коли великі латифундисти – українські та закордонні – скуплять усю землю за безцінь та знищать малі сімейні сільськогосподарські підприємства. В Аргентині це свого часу навіть призвело до голодних бунтів.

Нагадаємо, що лідер всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Юлія Тимошенко та її соратники послідовно відстоюють необхідність збереження мораторію на вільний оборот сільськогосподарських земель, оскільки запуск ринку в нинішніх кризових умовах може призвести до непрогнозованих негативних соціальних наслідків. Стримуючим чинником також є те, що в умовах кризи ціна земельних активів є заниженою, що несе в собі ризики масових оборудок спритних ділків, які намагатимуться скупити землю в селян за символічну ціну.

Український журнал «Економіст»






Друкувати