Експортери втримають гривню від падінняАктивізацію експортерів і збільшення валютних продажів прогнозували ще на початку тижня. На сьогодні це дозволяє врівноважити попит і пропозицію на міжбанку.

Тим неменше, ринок повністю поглинає запропоновану валюту і НБУ приходиться ще виходити з продажем резервів. В зв’язку із чим, банкіри бояться робити надмірно оптимістичні прогнози. Кажуть, що експортери все ще обмежуються валютної продажем в рамках обов'язкових вимог Нацбанку - 65% виручки. Це помітно через невелике зростання обсягів доларових торгів на міжбанку: 18 cічня вони збільшились з $ 201,66 млн. до $ 204,32 млн.

Що стосується перспективи, то на ринку складається досить непроста ситуація. Попит на валюту ще досить високий, в той час як активність основних українських експортерів - аграріїв і металургів - в цей період не настільки висока. Тому НБУ знову доведеться розпродавати валютний запас країни.

Тим неменше у випадку покращення світової кон’юнктури на сировинних ринках, зростання надходження валюти від експортерів і отримання іноземних інвестицій дозволять певною мірою збалансувати монетарний характер девальвації і не допустити зростання вартості американського долара до 35 гривень.

В іншому випадку, при зростанні емісії і девальвації, експортери будуть намагатися максимально скоротити обсяг валютної виручки при її репатріації. З урахуванням того, що зовнішніх інвестицій, очевидно, може і не бути (приватних за визначенням), а підтримка міжнародних інститутів через те, що нові вимоги МВФ нездійсненні при нинішньому політичному режимі буде відкладатися. Тому можна очікувати повторення ситуації коли встановлювалися три різні валютні курси, протягом банківського дня.

Економіст






Друкувати