Анатолій Кінах: влада чинить гоніння на малий бізнес
Малий бізнес є одним з базових чинників ефективного функціонування соціально-орієнтованої ринкової економіки. Також малий бізнес виступає основою середнього класу, який цементує інститути громадянського суспільсьва і стоїть на сторожі дотримання демократичних норм та правил.


В експерних колах активно обговорюється проблема посилення тиску нинішнього уряду на суб’єкти малого бізнесу, що проявляється в введенні додаткових регуляторів. Колишній прем’єр-міністр України Анатолій Кінах стверджує, що у короткому часовому проміжку спостерігаємо: зростання мінімальної зарплати, введення групових перевірок роботодавців та величезні штрафи для порушників закону про її виплату; норму сплати єдиного соціального внеску фізичними особами при нульових доходах; «Бульдозерна війна» з МАФами в столиці при потуранні мерії. Це масована атака, інакше не назвеш.

Нововведення сплати ЄСВ при відсутності доходів вже призвело до закриття до 160 000 бізнесів. Багато з них працювали сезонно (торгівля, сервіс, агровиробництво), за договорами з юридичними особами, тому і «завмирали». Проте, люди могли заробляти і платити податки. Зараз ні.

Згортання діяльності суб’єктів малого бізнесу вже у короткостроковій перспективі призведе до масового безробіття та зниження сукупних доходів домогосподарств. Якщо влада і надалі буде здійснювати наступ на малий бізнес, то градус соціальної напруги буде підвищуватися і важко буде за таких умов спрогнозувати наслідки.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали