Українська економіка переорієнтовується на Азію
Сировинна орієнтація українського експорту вже тривалий період є маркером розвитку національного господарства в цілому. Причиною такої ситуації є багаторічне зволікання з впровадженням системних змін, які сприяли б модернізації сфери матеріального виробництва і збільшили б виробництво конкурентоспроможної продукції з високою доданою вартістю.


Відомий український економіст Олександр Охрименко на своїй сторінці у Facebook зазначає, що Україна за січень 2017 року продала на експорт кукурудзи на суму 350 млн. дол. Найбільше купила Іспанія, Єгипет і Іран. Тільки за один місяць січень 2017 році Україна продала пшениці на 187 млн. дол. Найбільше нашої пшениці купила Індія і Бангладеш. Близько 11,2 млн. дол. Україна за січень 2017 року заробила на експорті м'яса птиці. Найбільше нашого м'яса птиці купили ОАЕ і Гонконг.

Приведена статистика експорту сільськогосподарської продукції свідчить, що основними споживачами є країни Азії, які потребують сировину для виробництва продовольства. Україна все більше віддаляється від глобальних ланцюгів доданої вартості і перетворюється в сировинний придаток не лише Заходу, а й Сходу.

Український журнал «Економіст»







Друкувати