Олексій Кучеренко: українців обклали додатковим податком для покриття фінансових схем НафтогазуПитання ціни на природний газ для споживачів – це один з основних маркерів ефективності економічної політики нинішнього уряду. Надмірні зарплати у вищої ланки менеджменту у нафтогазовому комплексі свідчать про наявність резервів щодо зниження ціни на газ, в першу чергу, для населення.

Як зазначає на своїй сторінці у Facebook відомий український політик та громадський діяч Олексій Кучеренко, «Уряд найближчим часом має прийняти рішення про автоматичний перегляд ціни газу для населення, відповідно до імпортної ціни, проте цей механізм пропонується ввести в дію восени.

Згідно з домовленістю до 1 квітня ціна вітчизняного газу, який НАК «Нафтогаз України» закуповує у компанії «Укргазвидобування», повинна бути підвищена до рівня імпортної. На сьогоднішній день, «Нафтогаз» закуповує газ українського видобутку у компанії по 4,849 тис. гривень за 1 тис. кубометрів, ціна імпорту – близько $ 220 (близько 6 тис. гривень). Разом, очікувана ціна 8-9 тис. грн.

Споживання газу населенням (включаючи ТКЕ) за 2016 рік – 17,6 млрд. кубів. Україна видобуває близько 20 млрд. кубометрів. З них державні компанії – 16,5 млрд. кубометрів. Заборгованість Нафтогазу перед Укргазвидобуванням - 18 млрд. грн. Українців обклали додатковим податком для покриття фінансових схем Нафтогазу».

Нафтогазовий комплекс сьогодні розвивається й далі в системі своїх координат, що не корелює з існуючими викликами для національної економіки в цілому. Відсутність ефективного регуляторного впливу на державні корпорації призвела до того, що останні встановлюють драконівські ціни на видобутий газ, що негативним чином відображається на соціальному становищі населення та підвищує затратність виробництва продукції виробничими підприємствами.

Український журнал «Економіст»






Друкувати