В ЄС роздумують над припиненням підтримки України
Євросоюз повинен серйозно задуматися про подальшу підтримку України через провал в реформах і відсутність реальної боротьби з корупцією.


Про це йдеться в доповіді брюссельського Центру європейських політичних досліджень (CEPS), пише kurs.com.ua.

"Майже через три роки після революції Євромайдану, керівництво України катастрофічно провалило всі свої обіцянки щодо боротьби з корупцією в судовій системі, скасування фінансування політичних партій і децентралізації державних функцій. Митну службу ще належить реформувати, майнові права не забезпечені, а державні підприємства не були приватизовані. Великі реформи, спрямовані на боротьбу з корупцією, зустрічають серйозний опір або з'являються на папері. Еліта країни повинна приносити більш відчутні результати для того, щоб заслужити довіру громадян і послабити зростаючу втому серед міжнародних партнерів України", -. йдеться в доповіді.

У документі також говориться, що "незначний прогрес" був досягнутий в боротьбі з корупцією шляхом створення загальнодоступної електронної системи закупівель.

"Але ці маленькі перемоги не складаються в комплексні, системні зміни, які потрібні країні. Слабкі державні інститути в Україні ніколи не були під стать потужним вітчизняним елітам, що складаються з олігархів та їхніх політичних союзників, які успішно перешкоджали здійсненню найважливіших реформ. Захист особистих бізнес-інтересів має пріоритет над вимогою до зміцнення української держави і громадян в ній", - пишуть автори доповіді.

Крім того, в документі зазначається, що Національне антикорупційне бюро, замість виконання своїх безпосередніх завдань, займається протиборством з Генпрокуратурою, що зберігає "радянську систему примусу". А Нацагентство з боротьби з корупцією - "бездоганне на папері, але на практиці, навіть його створення було затьмарене затримками і маніпуляціями з боку уряду практично на кожному кроці".

Єврочиновники також відзначають, що "прогрес на папері в Україні не повинен бути винагороджений".

"Урок для ЄС зрозумілий. Прогрес на папері в Україні не повинен бути винагороджений. Те, що уряд називає себе проєвропейським, це ще не привід для пом'якшення боротьби з корупцією. По суті, ЄС повинен зробити все від нього залежне, щоб уникнути повторення в Україні сумної епопеї, яка розігралася в Молдові. Незважаючи на те, що ця країна була широко підтримана ЄС політично і економічно, її керівництву не вдалося вирішити проблему корупції і погіршило не тільки свій власний авторитет, а й авторитет ЄС. Допомога ЄС повинна піти до тих, хто бореться за вільну від корупції європейську Україну, а не до тих, хто просто заявляє про себе як європейця, але буде діяти як "вовк в овечій шкурі". Важливо, що ЄС продовжує підтримувати динаміку громадянського суспільства України та покращує свої стратегічні комунікації",. - йдеться в доповіді.

У той же час в документі йдеться, що країна за останні три роки досягла більших успіхів, ніж за часів президентства Віктора Ющенка і Віктора Януковича.

"ЄС повинен твердо наполягати на тому, що українська еліта не займається справжньою боротьбою з корупцією, яка постійно підриває підвалини держави. І якщо влада не відреагує належним чином, ЄС повинен бути готовий відмовитися від підтримки України на більш ранній стадії, ніж це було зроблено у випадку з Молдовою. Що ще більш важливо, ніхто не повинен бути більш стурбований відсутністю прогресу в боротьбі з корупцією, ніж сама Україна", - зазначають єврочиновники.






Друкувати