МВФ: зі зростанням нерівності можна боротись політичними методами
Політичні методи можуть допомогти в боротьбі зі зростанням майнової нерівності. Таким є один з основних висновків, зроблених фахівцями МВФ за підсумками чергового дослідження феномену нерівності. Про підсумки цієї роботи вони розповіли в середу на сайті Фонду.


Головними причинами поглиблення прірви між багатими і бідними в сучасному світі прийнято вважати науково-технічний прогрес і лібералізацію торгівлі, нагадують автори роботи. "Хоча розвиток технології і торгівлі - по суті глобальні тенденції, яким важко опиратися, дослідження МВФ показують, що вироблення (правильної) політики урядів має важливе значення і може сприяти обмеженню зростання нерівності", - підкреслюють вони.

На прикладі Болівії пояснюється, що в боротьбі з нерівністю доцільною є "підтримка інфраструктурних інвестицій", а також створення системи "більш ефективних і цілеспрямованих (соціальних) виплат готівкою". У названій країні, за словами фахівців, це були "найкращі політичні інструменти".

Відповідно до публікації, МВФ вивчав зростання нерівності в різних країнах по всьому світу. Для Європи відповідні дослідження є, зокрема, по Угорщині, Данії та Литві, для Азії - по Киргизії, М'янмі та Сінгапуру.

Ще один центральний висновок за підсумками виконаної роботи зводиться до того, що "збільшення нерівності створює загрози для сталого економічного зростання".






Друкувати