Збитки від рефінансу НБУ – мільярди, – Ситник
Велика частина коштів, які видавалися в якості рефінансування, перераховувалися або в офшор, або в іноземні банки.

НАБУ перевіряє законність витрачання коштів на рефінансування і причетність до цього процесу керівництва Нацбанку України, заявив керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник в ефірі телеканалу 1+1, пише kurs.com.ua.

"У нас вже кілька місяців розслідується кримінальне провадження, в якому фігурує керівництво НБУ, і пов'язане воно з витрачанням коштів, виділених ряду комерційних банків на рефінансування. Законність витрачання цих коштів, причетність до незаконного витрачання коштів є предметом розслідування цієї справи", - повідомив глава НАБ.

Він уточнив, що сума збитків в результаті цих дій - "мільярди".

На питання, чи могла не знати про можливі зловживання глава НБУ, а питаннями рефінансування займалися тільки її заступники, Ситник заявив: "Ми не говоримо про конкретних посадових осіб".

"Ми говоримо про те, що такі величезні потоки не можуть обійтися без участі керівництва Нацбанку. На причетність до цих дій буде перевірятися фактично все керівництво (НБ)", - зазначив Ситник.

Він додав, що паралельно проводиться робота по витребування матеріалів з-за кордону.

"Велика частина коштів, які видавалися в якості рефінансування, перераховувалася або в офшори, або в іноземні банки", - додав Ситник.

Також він не відповів, чи вдалося НАБУ встановити зв'язки глави НБ Валерії Гонтаревої і її заступника Рожкового з російськими банками.

Департаментом захисту економіки Нацполіції проводили слідчі дії в НБУ, під час яких була проведена виїмка документів.

Слідчі дії проходили в рамках розслідування кримінального провадження за фактами зловживання посадовими особами НБУ своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, за попередньою змовою з посадовими особами ряду комерційних банків, що спричинили тяжкі наслідки держінтересам.

За даними НАБУ, мова йде про період 2015-2016 роки. Розслідування НАБУ бере початок в лютому 2017 року, жодному з учасників про підозру до цього часу не повідомляли.

Пізніше Ситник розповів, що обшуки в НБУ стосуються керівництва банку.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали