Найбільших втрат від BREXIT зазнає Польща
Після того, як офіційний механізм по виходу Великобританії зі складу Євросоюзу був задіяний, багатьом аналітикам стало очевидно, що найбільше від цього «розлучення» може постраждати третя сторона - Польща, яка є найбільшим споживачем фінансової допомоги в рамках співдружності і найбільшим постачальником робочої сили для інших країн ЄС , зокрема у Великій Британії проживає понад мільйон поляків.


Зміни розпочались у найбільш несприятливий для Польщі момент, коли польський уряд опинився в добровільній ізоляції після спроби блокувати переобрання Дональда Туска, що колись був прем'єр-міністром Польщі, на пост глави Європейської комісії. Незважаючи на спроби заколоту, Польща залишається залежною від фінансової допомоги Євросоюзу - з моменту входження країни склад співдружності у 2004 році Польща вже отримала і гарантовано отримає в цілому 250 млрд євро, що перевищує кошти, виділені США на здійснення плану Маршалла по відновленню економіки Європи після Другої світової війни.

Після того як Великобританія - другий за розміром, крім Німеччини, донор - покине Євросоюз, розміри фінансування значно скоротяться. Фінансова допомога на протязі цілого десятиліття подвоювала економічні показники країни в розрахунку на душу населення, у 2015 році зростання скоротилося до 3,9%, перед тим як сповільнилося ще більше до 2,8% рік тому, що пов'язано з відтоком інвестицій та прийняттям нового бюджету Євросоюзом.

Ще більшу загрозу для економіки країни несе намір найбільш розвинених економік співдружності перейти до плану «багатошвидкісного розвитку», що означає велику і прискорену інтеграцію між одними членами ЄС і безсумнівну випадання Польщі із загальної обойми, поряд з іншими, переважно східноєвропейськими членами співдружності.

Залишається невирішеною і доля мільйона польських громадян, які проживають у Великобританії, та які не готові повернутися на батьківщину, де зарплати становлять лише третину від британських.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали