Валерій Коновалюк прогнозує масовий розпродаж українських підприємств
Вже тривалий період ведуться розмови про нову хвилю приватизації залишків державної власності. Розпродаж державних підприємств пов’язується з вимогами МВФ – основного фінансового донора українського уряду. Продаж підприємств в умовах тотального інвестиційного дефіциту може пройти за заниженими цінами. Ще більшого резонансу новій хвилі приватизації додає відставка глави Фонду держмайна Ігоря Білоуса.


Як зазначає на своїй сторінці у Facebook відомий український політик Валерій Коновалюк, «відставка глави Фонду держмайна Ігоря Білоуса не випадково збіглася з виділенням кредиту МВФ. У домовленостях між урядом і МВФ фонд держмайна грає важливу роль: саме на ньому лежить завдання масового розпродажу українських підприємств.

В меморандумі з МВФ заявлено про тотальний розпродаж держвласності, серед об'єктів – ласі Укрспирт, Одеський припортовий завод і Турбоатом. Тобто МВФ хоче поставити ручного «менеджера по розпродажах», який за безцінь «для своїх» продасть наші підприємства.

Все стане зрозуміло з поведінки нового глави: швидкий розпродаж за безцінь під диктовку МВФ українських підприємств або все ж здоровий глузд візьме гору і новий глава ФДМ встане на захист держвласності. Чекати залишилося недовго».

Нагадаємо, що починаючи з другої половини 90-х років минулого століття розпродаж державної власності виступав одним з джерел наповнення Державного бюджету України. Сьогодні важко говорити про те, наскільки виправданим був розпродаж ліквідних державних активів, оскільки в економіці країни набули масового поширення процеси деіндустріалізації.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали