Українські банки: чи варто довіряти?Відновлення національної економіки, що розпочалось в другому півріччі 2016 року та активізувалось в четвертому кварталі, продовжує позитивно відображатися на стані банківської системи, що обслуговує грошовий оборот в країні і прибутковість якої напряму залежить від рівня ділової активності в бізнесі.

Рефінансування повертається

Активна підтримка Нацбанком фінансових установ у 2015 році сформувала значну заборгованість по виданим позикам рефінансування. Тим неменше, обсяг заборгованості в березні скоротився на 2,2%, або на 1,585 млрд гривень до 69,331 млрд гривень станом на 1 квітня 2017 року. З початку року обсяг заборгованості платоспроможних банків по рефінансуванню скоротився на 7,3%, з 74,8 млрд гривень.

В цілому, стабілізація стану економіки дозволила скоротити обсяг заборгованості за виділеними Нацбанком кредитами для платоспроможних банків за 2016 рік на 29% до 74,8 млрд гривень.

Варто відмітити, що зниження обсягів заборгованості по наданому рефінансуванню скорочує обсяги грошової маси в обігу та позитивно впливає на стійкість національної грошової одиниці.

Банки віддають перевагу НБУ

У той же час, комерційні банки поки з обережністю ставляться до кредитування реального сектору економіки і віддають перевагу високонадійним цінним паперам Уряду та НБУ. Зокрема, обсяг коштів на депозитних сертифікатах НБУ в березні збільшився на 12,3% до 65,5 млрд гривень.

Тоді як, збільшення гривневих кредитів, наданих корпоративному сектору в березні склало лише 0,4% - до 427,71 млрд грн., що відображає сезонну потребу підприємств агропромислового сектору в оборотних коштах. При цьому варто відмітити зростання вартості даних ресурсів з 14,4% до 15% річних.

Дещо збільшився попит на кредитні ресурси і зі сторони домогосподарств, в тому числі на тлі помірного зниження їх вартості - до 29,2% з 30,5% місяцем раніше. В результаті залишки за такими кредитами за березень зросли на 2,3% - до 158,07 млрд грн.

Одночасно, на фоні попередніх девальвацій національної грошової одиниці, портфель валютних кредитів скоротився як в корпоративному секторі - на 2%, до $ 14,08 млрд, так і в секторі домогосподарств - на 2,6%, до $ 2,96 млрд.

В цілому, з початку року кредитний портфель корпоративного сектора зменшився на 3,6%, в тому числі в гривні - на 0,3%, тоді як кредитна заборгованість домогосподарств сумарно скоротилася на 1,2% при зростанні її гривневої частини на 4,9%.

Бізнес виручає

Основним донором ресурсів для фінансових установ продовжує залишатися бізнес. Так, залишки за депозитами корпоративного сектора в березні збільшилися на 3,7% - до 357,03 млрд грн, в тому числі в національній валюті - на 4,7%, до 228,03 млрд грн при зростанні ставки за останніми з 8,8% до 9,3%. Залишки за депозитами бізнесу в іноземній валюті (в доларовому еквіваленті) в минулому місяці також збільшилися на 2,4% - до $ 4,78 млрд, хоча ставка по ним зменшилася з 3,6% до 3,2%.

В результаті обсяг коштів підприємств розміщених на депозит практично повернувся на рівень початку року.

Що стосується депозитів домашніх господарств, то вони в березні росли повільніше. Портфель гривневих депозитів населення збільшився на 1,9% - до 201,67 млрд грн при незначному зниженні ставки з 13,8% до 13,7%, а в іноземній валюті він скоротився на 0,7% - до $ 8,28 млрд за падінні ставки з 4,3% до 3,8%. В результаті сумарний обсяг депозитів населення за минулий місяць зріс на 0,4% - до 425,05 млрд грн, що на 1,1% менше показника на початок року.

Готівка переходить у банки

Якщо загалом, грошова маса в Україні в березні 2017 року збільшилася на 1,3% - до 1 трлн 74,1 млрд грн., то обсяг готівки в обігу поза банками скоротився в березні на 0,2% - до 290,92 млрд грн. В цілому з початку року грошова маса в країні зменшилася на 2,6%, тоді як обсяг готівки в обігу впав на 7,5%.

Тобто можна констатувати подальшу популяризацію електронних розрахунків в Україні та витіснення з обігу готівкових коштів, що відповідно розширює ресурсну базу фінустанов та робить їх більш стійкішими до зміни соціальних настроїв в країні.

Таким чином, у 2017 році можна і надалі очікувати продовження стабілізації ситуації в банківській системі та зростання кредитного портфеля фінустанов на фоні позитивних зрушень в національній економіці. Крім того, цьому також сприяють і тренди на світових сировинних ринках.

BARDAS VADYM
Investment and forecasting expert
EUROPEAN ANALYTICAL CENTRE






Друкувати
Найбільш популярні матеріали