На жаль, зацікавленість невеликого підприємництва в експорті власної продукції нині близька до нуля
У Львові відбулася прес-конференція з нагоди старту проекту «Адвокація для розвитку торгівлі», який реалізовує Клуб Ділових Людей (КДЛ) у межах ініціативи «Діалог зі сприяння торгівлі» за сприяння Європейського Союзу та підтримки Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (ІЕД). Мета проекту – сприяння взаємодії влади та місцевого самоврядування Львівської області з представниками малого та середнього бізнесу, які є суб’єктами зовнішньо економічної діяльності.


В ході проекту буде проведене аналітичне дослідження серед підприємців, які є суб’єктами ЗЕД, та розроблено рекомендації щодо налагодження взаємодії органів державної влади, місцевого самоврядування та бізнесу. Окрім того – буде укладено Меморандум, який засвідчує готовність стейкхолдерів (організацій, які можуть впливати на зовнішньо економічну діяльність) взаємодіяти з бізнесом на основі етично-культурних засад.

Попередні дані аналітичного дослідження Клубу Ділових Людей
Серед опитаних – 157 власників та керівників малого і середнього бізнесу. З них 68 експортерів та 89 імпортерів.

За результатами дослідження, суб’єктів ЗЕД дещо обтяжує велика кількість дозвільних документів для експорту/імпорту (55% – обтяжує, але не критично, 34% – дуже обтяжує, 11% – зовсім не обтяжує). Щодо роботи єдиного вікна, то більшість опитаних частково нею задоволені (47%), 39% опитаних повністю задоволені сервісом, адже він спростив процес замитнення та розмитнення. Решту 14% взагалі не користуються послугою або користуються через брокерські компанії і не володіють даними щодо. 67% опитаних стверджують, що в них часто виникають проблеми з замитненням/розмитненням через надмірні перевірки контролюючих органів (а саме – Держспроживслужби України). У 24% суб’єктів ЗЕД час від часу виникають такі проблеми, але загалом вони вагомо не перешкоджають процесу. І тільки для 8% робота контролюючих органів не створює проблем з експортно-імпортною діяльністю. Серед найчастіших проблем зовнішньої торгівлі – контрабанда на митниці. Для 19% опитаних така проблема перешкоджає діяльності, 48% – перешкоджає, але не критично, а 33% – взагалі не стикалися з такою проблемою. Частково підприємців не задовольняє тривале очікування оформлення на митниці. 39% інколи стикаються з такою проблемою, 27% – постійно, тоді як 34% опитуваних все влаштовує. Окрім того, важливим питанням зовнішньої торгівлі є відшкодування ПДВ. 60% підприємців вважають, що цей процес є непрозорим, 36% – відзначають, що ПДВ так і не були відшкодовані, не зважаючи на наявність усіх потрібних документів, і тільки 4% не мали проблем з відшкодуванням податку на додану вартість.
На жаль, зацікавленість невеликого підприємництва в експорті власної продукції нині близька до нуля
Та, не зважаючи на існуючі проблеми експорту/імпорту для малого та середнього бізнесу, у Львові та області нині таки спостерігають позитивні тенденції євроінтеграції.

«Цього року можливості виходу українського бізнесу на європейські ринки значно зросли. До прикладу, кожні два місяці відбуваються величезні торгові місії у різні країни Європи, до яких щоразу максимально запрошують підприємців, які хочуть пробувати експортувати. На жаль, проблема, з якою ми стикнулися: зацікавлення підприємців близьке до нуля, – каже начальник управління інвестицій управління інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку Львівської міської ради, заступник директора департаменту Ольга Сивак. – Я гадаю, треба мати бажання і навіть пробувати ризикнути, витративши певні кошти на участь у таких місіях, бо це відкриває величезні перспективи». Що ж до зміцнення митного законодавства у питаннях експорту та імпорту активно працює Західноукраїнський офіс Європейської Бізнес-Асоціації. Регіональний менеджер Мар’яна Луцишин зазначила, що організація має низку напрацювань, які вже розглядають різні комісії Верховної Ради з метою покращення ситуації з зовнішньою торгівлею: «Зараз ми шукаємо способи спрощення ситуації з простою на кордоні. Одним з напрацювань є проект реверсної дороги для автівок з іноземними номерами, яка має запрацювати на пропускному пункті у ПП Краковець».

«Вже восени плануємо побачити перші результати проекту, щоб чіткіше спланувати наступні кроки і дії, які сприятимуть зовнішній торгівлі Львова та Львівської області», – підсумував дискусію голова КДЛ Микола Савуляк.

Найближчими ж етапами втілення означеного проекту буде проведення трьох круглих столів, на яких обговорять проблемні питання з безпосереднім залученням підприємців та інших експертів та зроблять спробу знайти ті напрямки, де можна за короткий час досягнути певного результату в зовнішньоекономічній діяльності.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали