Найбільша геополітична поразка Росії в 2017 році
Результати першого туру президентських виборів у Франції, який відбувся 23 квітня, показали, що Франція переходить у новий політичний цикл. Ці вибори також продемонстрували, що традиційне протистояння соціалістів і послідовників Шарля де Голля вже не є вирішальним у боротьбі за президентське крісло.


Незважаючи на те, що розрив між Еммануелем Макроном та Марін Ле Пен є незначним (Макрон набрав 23,75% голосів, а Ле Пен – 21,53%), переважна більшість експертів та й громадян Франції переконані, що новим Президентом Франції стане Еммануель Макрон – представник нового покоління французьких політиків.

Франсуа Олланд відмовившись від висунення своєї кандидатури на новий термін, продемонстрував всьому світу високий рівень політичної зрілості та стратегічної далекоглядності, оскільки своїм кроком він звів до мінімуму ймовірність перемоги реакційних сил.

Звичайно, що нинішня президентська кампанія – це вже не битва «титанів», політичних ваговиків, як це було у випадку протистояння між Шарлем де Голлем і Франсуа Міттераном, Міттераном і Жискар д’Естеном, а також двічі між Міттераном та Жаком Шираком. Там було зрозуміле всім протистояння між зорієнтованими на зміцнення Франції як в економічному, так і в політичному відношенні за рахунок, в першу чергу, внутрішніх резервів прихильниками Шарля де Голля та соціалістами, які виступали за сильні соціальні амортизатори в економічній політиці.

Навіть нинішній кандидат від прихильників Шарля де Голля Франсуа Фійон відразу закликав своїх прихильників підтримати у другому турі центриста Еммануеля Макрона, оскільки його не зрозумів би ліберальний сегмент французького суспільства.

Нинішня підтримка Кремлем Марін Ле Пен частково нагадувала підтримку СРСР французьких лівих у післявоєнний період, але привид російської експансії став тим амортизатором, який переконав більшість французів в необхідності надання переваги традиційним французьким цінностям. Франція не буде союзником Росії в її неоімперських прагненнях – це основний результат нинішньої президентської кампанії у Франції.

Василь Голян,
директор громадської організації «Європейський аналітичний центр»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали