Система міських пасажирських перевезень вже давно потребує радикальних змін
Днями у Львівській торгово-промисловій палаті відбувся круглий стіл на тему «Проблеми реорганізації міських пасажирських перевезень». Організатором заходу виступив Науково-технічний центр «Автополіпром».


Слід зазначити, що участь в цьому фаховому круглому столі взяли представники організацій перевізників, проектантів і органів влади. Зокрема, це такі організації, як: ДП «Державтотрансндіпроект» (м. Київ); ПП «Автотехнологія» (м. Рівне); консорціум «Електоробус України» (м. Луцьк); Львівська обласна організація роботодавців машинобудівної та приладобудівної промисловості; Львівський обласний осередок Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників; кафедра експлуатації та ремонту автомобільної техніки Львівської політехніки; Львівський університет безпеки життєдіяльності та інші.

Основна ж тематика розмови стосувалася питань міських автобусних пасажирських перевезень і тих проблем, що перешкоджають функціонуванню і розвитку такої цієї складної інфраструктурної системи.

За офіційною інформацією Мінінфраструктури України в Україні нині експлуатується близько 250 тисяч автобусів, з них близько 74,5 тисяч використовуються ліцензіатами, котрі надають послуги з перевезення пасажирів, як міськими так і міжміськими автобусами. При цьому 70% з них становлять транспортні засоби, які вже давно вичерпали свій нормативний ресурс. А більшість автобусів, що є сьогодні в експлуатації, не відповідають ні сучасним екологічним вимогам, ні вимогам з питань безпеки, ні по навантаженню на дорожнє полотно, комфорту, економічності, ремонтопридатності та іншим параметрам.

Як зазначали на дискусії присутні, окрім чисто технічного стану автопарку існує й низка проблем, пов’язаних з економічними чинниками та відсутністю балансу інтересів сторін системи пасажирських перевезень: замовника (муніципалітети), виконавця (перевізники) та споживача (пасажири). Не сприяють розв’язанню проблем та розвитку галузі також і «правила гри» - нормативне регулювання, яке не сприяє розв’язанню актуальних проблем у цій сфері, а натомість «пристосовницькі» зголошуються з існуючим незадовільним станом, замість цивілізованого регулювання цього автоперевезницького ринку.

Відтак, генеральний конструктор НТЦ «Автополіпром» Станіслав Войтків представив учасникам презентацію – «Концепція комплексної реорганізації міських пасажирських перевезень». Було також продемонстровано готові та запатентовані рішення з розробки та виробництва уніфікованого типоряду пасажирських автобусів та системи інфраструктурних і організаційних рішень. На його думку, ті інноваційні підходи для розв’язання ряду проблем в галузі автобусних пасажирських перевезень шляхом проектування та створення відповідних до перспективних потреб сучасної лінійки цивільних автобусів, маршрутної інфраструктури, системи виробництва і експлуатації пасажирського автобусного транспорту, що сьогодні пропонує «Автополіпром» є , як ніколи актуальними.

Водночас, учасники круглого столу обговорили й низку технічних і організаційних пропозицій. Зокрема, щодо зниження навантаження на дорожнє полотно з існуючих 11,5 тонни на вісь - до 6,5 т. Також - збільшення простору салону автобуса та його пасажироємності – шляхом інноваційної компоновки при зниженні його ваги та довжини. Є й перспективні напрацювання запровадження нових стандартів для інфраструктури автобусних маршрутів, зупинок на автостанційних та проміжних платформах, інформаційної системи, системи електронного квитка тощо.

У підсумкові учасники підтримали запропоновані підходи та технічні рішення. А за результатами круглого столу було укладено меморандум, котрий буде спрямовано до Мінінфраструктури, котре, на жаль, нині більше займається констатацією фактів, аніж реальною роботою по зміні стуацієї в означеному напрямкові на краще.

Залишається лише сподіватися, що його там розглянуть предметно, а не лише приймуть до нічого не зобов’язуючого «відома», а потім він безслідно зникне, як це зазвичай буває в хащах наших бюрократичних структур, завдяки теперішньому очільнику цього відомства - тимчасовцю Володимиру Омеляну. Котрий, до речі, до призначення на цю критично відповідальну посаду, жодного дня не пропрацював на будь-якій практичній посаді в транспортній сфері. А нині займається переважно пропагандою своїх власних химерних «візій», абсолютно відірваних від теперішніх українських реалій, щодо теперішнього функціонування та подальшого розвою нашої транспортної галузі. Й до того ж в силу власної некомпетентності не знаходить нічого кращого, аби публічно на засіданнях Кабміну з’ясовувати стосунки з теперішнім керівником Укрзалізниці Войцехом Бальчуном, котрий, принаймні, має успішний здобуток ефективного її реформування у Польщі.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали