Чому українці не повинні так просто відпустити ГонтаревуЗміна Голови НБУ сьогодні є одним з найбільш резонансних питань у вищому управлінському ешелоні країни. Неоднозначні наслідки діяльності Гонтаревої ще більше ускладнили ситуацію з наступним керманичем регулятора. Прикметна риса правління Гонтаревої – масове банкрутство комерційних банків та непрозора націоналізація Приватбанку.

На своїй сторінці у Facebook народний депутат України Євгеній Мураєв наголошує, що «обговорювати можливого наступника Гонтаревої можна тільки в одному ключі: буде чи не буде влада торгувати кріслами в боротьбі за коаліцію. Все, іншого контексту немає. Як і немає сенсу гадати, яким буде подальший курс цього наступника. Хто б ним не став, все залишиться як і раніше. Всі ж розуміють, що Гонтарева ніколи не була самостійною фігурою.

За нею стояв Порошенко і вимоги МВФ. Чому це має змінитися з приходом нового глави НБУ? Мене набагато більше хвилює інше. Гонтарева була самостійною фігурою, але вона була співучасницею. І ось так просто відпустити її українці не повинні. Адже не можна ж, справді, за вбивство або торгівлю наркотиками оголошувати сувору догану.

Так чому ж можна просто відпустити у відпустку і дати розрахунок за корупцію, націоналізацію Привату і розвал банківської системи? Діяльність Гонтаревої завдала шкоди економіці всієї країни і кожному окремо взятому українцю.

Банківська система Україна так і не стала фінансово-банківською системою в класичному розумінні. Кредитування реального сектора відбувається за драконівськими процентними ставками, комерційні банки обслуговують корпоративний бізнес окремих олігархічних груп, капітал масово переводиться в офшорні резиденції.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали