На РАЕС пам’ятають про Фукусіму
Нині на Рівненській АЕС активно взялися за реалізацію заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки (КзПБ), спрямованих на підвищення рівня екологічної безпеки енергоблоків та модернізацію обладнання. Загалом у 2017 році тут заплановано виконати 18 заходів Програми, 4 з яких вже реалізовано.


Зокрема тут вже запроваджено нові екобезпекові системи: підживлення та охолодження парогенераторів, підживлення та охолодження басейну витримки та підживлення та охолодження технічної води відповідальних споживачів. Також були виконані значні обсяги робіт з модернізації системи радіаційного контролю, яка проходила у три етапи, починаючи з 2007 року. Цей захід є частиною системи після аварійного моніторингу, що буде остаточно впроваджено на блоках №1,2 РАЕС наступного року.

А серед екологічних заходів КзПБ «постфукусімького» спрямування на блоці №3 в стала до ладу систему підживлення парогенераторів, що дозволяє забезпечити охолодження обладнання першого контуру. Практично завершено реалізацію системи охолодження технічної води відповідальних споживачів. Успішно проведені випробування нових систем з подачею води від мобільних насосних агрегатів. У міжремонтний період планується виконати захід, що стосується системи підживлення та охолодження басейну витримки, наразі здійснюється монтаж трубопроводів. А у стадії виконання перебуває ще один «постфукусімський» захід КзПБ – забезпечення аварійного електропостачання в умовах тривалого повного знеструмлення: вже закуплено обладнання дизель-генераторної станції потужністю 0,8 МВт, яке встановлюватиметься впродовж наступного планово-попереджувального ремонту. Повністю виконано 2 заходи: впровадження системи комплексної діагностики реакторної установки (до складу входить 5 підсистем) та системи контролю переміщень трубопроводів першого контуру.
На РАЕС пам’ятають про Фукусіму
На думку начальника відділу модернізації та реконструкції РАЕС Костянтина Марасова, запроваджений на станції формат онлайн-конференцій з питань виконання заходів з підвищення рівня безпеки енергоблоків та продовження терміну експлуатації енергоблоку №3, допоможе ефективно координувати роботу та уникнути зайвих ризиків, дотримуючись при цьому визначеного стратегічного напрямку.

Ігор Галущак






Друкувати
Найбільш популярні матеріали