Євгеній Мураєв: в Україні влада ще з часів Кучми живе за принципом «держава – це я», плутаючи власні інтереси з державнимиПолітика двох останніх урядів (уряди Яценюка та Гройсмана) так і не призвела до перелому у національній економіці і не вдалося подолати подальшого зубожіння пересічних громадян. Однією з причин такої ситуації є те, що виконавча влада так і не перейшла на цивілізовані рейки регулювання відтворювальних процесів.

На свій сторінці у Facebook народний депутат України Євгеній Мураєв зазначає, що «будь-яка держава повинна мати інстинкт самозбереження. Головних проявів цього інстинкту в розвинених країнах всього два: захист свого народу і своїх економічних інтересів. Але в Україні влада ще з часів Кучми живе за принципом «держава – це я», плутаючи власні інтереси з державними.

Для країни така підміна руйнівна. Ще починаючи з 90-х «смотрящие» від влади користувалися тим, що перевірити їх нікому, і повільно добивали підприємства своїми схемами, доводячи до так званої тіньової приватизації через банкрутство, щоб купити за копійки через підставних осіб.

Зараз нічого не змінилося. Хіба що коло покупців розширилося за рахунок іноземців, яким можна продати обленерго або ОПЗ задешево в обмін на чергові подачки. Ніякі економічні інтереси України тут не дотримуються. Про соціалку взагалі можна забути. Часто кричать, що підприємства збиткові через те, що тягнуть на собі соціальний тягар. Це брехня.

Нагадаємо, що значна частина природних монополій (обленерго, облгази, тепломережі, водоканали) вже тривалий період знаходиться у користуванні структур, які належать українським олігархам та транснаціональному капіталу, тому й має місце регулярне підвищення цін для громадян за газ, тепло, воду та електроенергію.

Все це суттєво вдарило по платоспроможності українців і призвело до обвального падіння життєвого рівня. Уряд, на жаль, так і не спромігся упередити монопольний спрут українських олігархів і тому весь тягар кризового стану економіки ліг на плечі найбідніших верств населення.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали