Хто наживається на газових схемах
Вартість природного газу для українських громадян є одним з основних чинників, який звужує їх платоспроможність на споживчому ринку і відтак поглиблює кризові явища в системі суспільного відтворення. Україна видобуває достатньо власного природного газу, щоб унеможливити прояви встановлення драконівських цін для споживачів.


Офіційний представник Юлії Тимошенко у «тарифних» судових процесах проти уряду та НКРЕКП Олександр Трохимець на своїй сторінці у Facebook, оцінюючи рішення Стокгольмського суду, зазначає, що «міжнародні судові інстанції визнали правоту Юлії ТИМОШЕНКО та не знайшли неправомірності в її діях 2009 року.

Натомість Володимир ГРОЙСМАН на 2-й тиждень свого прем'єрства без жодного економічного підґрунтя (що вже встановлено судом) змінює формулу розрахунку вартості українського газу. Після чого кожен українець купує газ та тепло, яке виробляється на котельнях від спалювання газу, по ціні, ніби цей газ купується в Німеччині на біржі та перекачується в Україну!

Але газ видобувається в Україні і має українську собівартість. Внаслідок такої «реформи» ми переплачуємо мінімум 200$/1000 куб.метрів. І тільки за 8 місяців 2016 року переплатили 32 млрд. грн або 1,23 млрд. $.

Завищені ціни на природний газ надзвичайно деструктивно впливають на подальший розвиток економіки. Громадяни змушені левову частку власних доходів віддавати природним монополіям, які належать олігархічному та транснаціональному капіталу. Прикметна риса економічної політики уряду Гройсмана – відсутність сучасного інструментарію регулювання ринку послуг природних монополій та ринків вуглеводневої сировини.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали