Кабмін пообіцяв українцям перерахунок пенсій
Як наголошується, законопроект щодо реформування пенсійної системи вводить чесні і прозорі правила визначення розміру пенсій для всіх громадян без огляду на статус і місце роботи, зазначив Рева.


Міністр соцполітики Андрій Рева заявив про неприпустимість подальшого існування привілейованих каст у пенсійній системі, а також пояснив важливість застосування прозорих і єдиних для всіх правил при нарахуванні пенсій, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики, передає Ukr.Media.

"До недавнього часу пенсії призначалися за 15 різних законами, таким чином існували різні розрахунки пенсійного забезпечення. Наприклад, держслужбовець з 20-ма роками стажу держслужби отримував пенсію в розмірі 90% від останнього заробітку, а всі інші громадяни тільки 40% від зарплати. Тобто, за умови однакового розміру стажу та однакового рівня заробітку пенсії для окремих категорій відрізнялися більш ніж удвічі", — зазначив міністр.

У той же час законопроект щодо реформування пенсійної системи вводить чесні і прозорі правила визначення розміру пенсій для всіх громадян без огляду на статус і місце роботи, зазначив Рева.

Так, розмір пенсії кожного українця буде розраховуватися по наступній формулі: розмір пенсії = Сз * Ікз * Кс; де Сз — розмір середньої зарплати в Україні за 3 роки перед зверненням за призначенням пенсії; Ікз — індивідуальний коефіцієнт зарплати (співвідношення розміру отримуваної зарплати по відношенню до середньої зарплати, з якої сплачувалися внески); Кс — коефіцієнт страхового стажу, який визначається як множник тривалості років стажу роботи особи на величину оцінки 1 року страхового стажу.

Уточнюється, що в разі реалізації заходів щодо осучаснення пенсій для пенсіонерів, яким пенсія вже призначена застосовується показник середньої зарплати, який використовується для призначення пенсії в 2017 році — показник за 3 роки — 2014, 2015 і 2016 роки. До того ж, поки величина оцінки одного року страхового стажу дорівнює 1,35, а з 1 січня 2023 року складе 1, при цьому в результаті зміни коефіцієнта ніяких змін розміру пенсій у бік зменшення не відбудеться.

У відомстві поінформували, що єдині правила будуть введені і відносно термінів виходу на пенсію. Зокрема, законопроектом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій з 1 січня 2023 року скасовуються особливі умови виходу на пенсію для всіх громадян, крім військовослужбовців, яким буде призначатися пенсійне забезпечення за вислугу років.

"Зміни торкнуться також механізму відшкодування роботодавцем витрат Пенсійного фонду на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах (працівники, зайняті на роботах у шкідливих умовах за списком №1 і №2).

Так, з 1 жовтня 2017 року буде замінено механізм відшкодування пенсій для таких категорій працівників за віком на пільгових умовах за рахунок сплати роботодавцем підвищеної ставки єдиного внеску розміром 15 і 7 відсотків", — уточнюється в повідомленні.

Володимир Гройсман заявив, що Пенсійний фонд України гарантовано збанкрутує через п'ять років, якщо уряд його не реформує.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали