Стало відомо, за рахунок чого знизять ціни на газ для населення
В Україні знову заговорили про повний перехід вітчизняної газотранспортної системи під контроль держави. У Верховній Раді з’явився законопроект № 6583, який передбачає внесення змін до закону «Про ринок природного газу».


Зокрема, на першому етапі мова йде про інвентаризацію всіх об’єктів ГТС і встановлення їх власників. Другий етап передбачає передачу газотранспортної системи під контроль держави і місцевої влади. Виключивши посередників, вдасться знизити ціни на газ для населення і збільшити відрахування в бюджет, йдеться в пояснювальній записці.

У ній також зазначено, що зараз майном української ГТС, яка формально перебуває у державній власності, користується 41 суб’єкт господарювання, 40 з яких не належать до держсектору (за винятком «Кіровоградгазу», контрольним пакетом якого управляє НАК «Нафтогаз»).

З 38 компаніями підписані договори про користування держмайном, а з «Маріупольгазом» і «Одесагазом» немає навіть їх. Тим часом, посередники неабияк накручують ціни на газ для населення, стверджується в пояснювальній записці.

Надалі до ГТС пропонується допускати виключно держкомпанії, перелік яких буде затверджувати Кабмін.

Скільки грошей потрібно на інвентаризацію, в законопроекті не вказано, суму пропонується визначити пізніше і внести в проект бюджету – 2023.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали