Як китайці можуть захистити Україну від РФ
Анексія Криму і війна на Донбасі принесли негативні наслідки Україні не тільки в політичному, але і в економічному вимірі, адже Росія починаючи з 1991 року була головним торговим партнером, а за останні 3 роки цей статус фактично втратила.


З прагматичної точки зору, це означає, що Київ тепер менш схильний до впливу Кремля, хоча з іншого боку, Росія побоюючись поступового виходу України з-під її впливу спробує постійно загострювати військовий конфлікт.

Частка високотехнологічної продукції в експорті України - незначна і це підштовхує країну на периферійний рівень. На зміну металургії, будівельних матеріалів і корисних копалин прийшла аграрна продукція, яка зараз займає близько 40% зовнішньої торгівлі, що символізує сировинний характер економіки.

Аналогічні висновки виникають і після аналізу імпорту товарів на український ринок: 43,6% становлять поставки продукції машинобудування, електроніки і хімічних речовин.

Такий периферійний характер економіки призвів до того, що Україна стала об'єктом боротьби за вплив між двома центрами. З одного боку - це Євросоюз, для якого Україна - важливий ринок збуту і потенційний постачальник сировини і харчових продуктів. З протилежного боку - Росія, для якої Україна також не менш важливий ринок, куди експортуються товари на $ 8 млрд. Ні Росія, ні Євросоюз не хочуть вдаватися зараз до радикальних кроків, тому військовий конфлікт на Донбасі буде тривати з різною інтенсивністю, як це має місце в Молдові, Грузії, Боснії і Герцеговині та Косово.

Якщо поглянути на окупацію Криму, то це перш за все фіаско України у військовому та геополітичному аспектах і тепер півострів має вирішальне значення для російських операцій на Близькому Сході і Північній Африці. Туристичний потенціал Криму по суті втрачено: до 2014 року його відвідували 6 млн осіб, з яких 25% були громадянами Росії. Зараз цифри кардинально нижчі. Однак, найбільший скарб Криму - це запаси газу в Чорному морі, потенціал яких оцінюється в 7 млн тонн щорічного видобутку. Як відомо, ExxonMobil і Shell домовлялися раніше з українською владою про глибоководне буріння на півострові. Контракт оцінювався в $ 1 млрд. Однак, зараз родовища не під контролем Києва.

Війна на Донбасі ще відчутніше вдарила по економіці України. Загалом, з 2014 року ВВП України скоротився на 24% у 2015 році і становив $ 7,5 тис на душу населення, а рівень безробіття коливається на позначці в 10%.

Демографічна ситуація теж не найкраща: чисельність населення скоротилася на 7 млн осіб і введення безвізового режиму може ще більше посилити негативну динаміку і привести до відтоку кваліфікованої робочої сили.

Важливим фактором для стабілізації ситуації в Україні може стати економічна експансія Китаю. Якщо китайці вирішать збільшити обсяг інвестицій в Україну і залишитися тут на тривалий період, то агресивна політика Росії вступить в безпосередній конфлікті не тільки з інтересами Києва, але і Пекіну. А це противник зовсім іншої вагової категорії. Втім, українське керівництво поки відноситься до китайських пропозицій з великою обережністю.

За матеріалами: UBR






Друкувати
Найбільш популярні матеріали