І сьогодні кадри вирішують все!
Представники громадських підприємницьких організацій з Києва, Чернігова, Чернівців, Черкас, Краматорська та інших міст України приїхали до Львова на Форум об’єднань підприємців України. Тут вони обговорили нагальні проблеми, що вкрай турбують українське бізнес-середовище. Організаторами ж Форуму виступили представники ГО «Комітет підприємців Львівщини».


Відтак учасники визначили ключові робочі питання, які нині найбільше турбують українського бізнесмена. Це - спрощення оподаткування, стосунки бізнесу та органів місцевого самоврядування, проблеми трудової міграції. А відтік професійних кадрів з України, який, мабуть ще більше посилиться з введенням «безвізу», особливо серйозно турбує підприємців Західних регіонів України.

Як зазначив голова ГО «Комітет підприємців Львівщини Андрій Дячишин: «Західні терени сьогодні найбільше потерпають від трудової міграції. Адже поряд кордон, і ми щодня втрачаємо якісних працівників тому, що не в змозі конкурувати з поляками, чехами, словаками чи угорцями по заробітній платі. А щоб ліквідувати цю проблему, маємо пройти довгий та тернистий шлях. Почати насамперед потрібно з якісної та конкурентної освіти. Звісно, кваліфікованих працівників, якщо вони будуть в достатній кількості ми вже нікуди не відпустимо, зацікавивши їх і роботою за фахом, і гідною зарплатнею. Наразі ж ми повсякчас стикаємося з проблемою тотальної недокваліфікації власного персоналу».

Зрозуміло, що проблема з фаховими кадрами є не тільки на Заході України, але й на Сході. Скажімо, звільнений рік тому від російських окупаційних військ Краматорськ, нині переживає друге економічне відродження. Сьогодні - це один з ключових машинобудівних центрів України. Місцеві підприємці кажуть: за рік після звільнення від окупації вже вдалося відновити показники довоєнного рівня. Їхній девіз - «Успішний бізнес – процвітаюче місто». Найбільша ж проблема – брак галузевих фахівців. Як наголосив представник клубу підприємців Краматорська Володимир Сергієнко: «Відчуваємо обмаль працівників-спеціалістів у галузі машинобудування. Нема гарного станочника, конструктора, технолога, «айтішника». Радянська школа навчання і підготовки кадрів вже давно померла, а нової ще, на жаль, не народилося. Потрібно виховувати нових працівників, у котрих маємо змінити поняття «отримати» на «заробити». Давно вже слід зрозуміти, що не директор підприємства фактично платить зарплатню, а той хто купує вашу продукцію».

На жаль, брак професійних кадрів - не єдина проблема, що гальмує розвиток підприємництва в нашій державі. Приміром, одна з ключових перепон для його ведення – доступ реального сектора економіки до енергетичних мереж. Адже сьогодні Україна знаходиться на ганебному 148-му місці за цим показником у світовому рейтингу! Як відзначив голова спільного представницького органу роботодавців Чернігівщини Віктор Лазар: «Наведу вам приклад стосовно постанови НКРЄ від 31 січня 2017 року, яка, слава Богу, поки не ввійшла в силу. За нею господарюючий споживач змушений був би сплатити за приєднання одного кіловату від 4 до 11 тисяч гривень. Щоб ви розуміли, якщо підприємству потрібно 1000 кіловат, то воно повинно сплатити 11 мільйонів гривень! Якщо ж порівняти таку ж послугу в інших країнах Європи, скажімо Чехію, то там приєднати 1 мегават до мережі коштує 10 євро, а в нас 430 тисяч євро!». Причому, як зазначає підприємець, ці гроші йдуть в Україні не в державну казну, а в кишеню приватному монополісту, ще й з російським капіталом. Через це на Чернігівщині зараз майже 160 бізнес-проектів практично заморожені.

Ще одна одвічна українська проблема, що гальмує розвиток бізнесу практично у всіх регіонах держави – українські дороги. Надактуальною вона є на Буковині. «Зараз гостро стоїть питання дорожньої інфраструктури в місті Чернівці. Ще трохи і доріг у нас взагалі не буде. А через це - наш автотранспорт і спецтехніка швидко зношуються. В результаті наші додаткові витрати лягають на кінцевого споживача», - говорить голова клубу підприємців Буковини Марина Кирилюк.

Відтак, підприємці зі всієї України, котрі зібралися у Львові дійшли до спільного висновку, що наразі єдиний рецепт – діяти гуртом, аби протидіяти глобальним перепонам. За підсумками Форуму підприємці почали напрацьовувати механізми звернення до влади. «Є таке бачення виробити програму дій підприємців по всій Україні та провести такі ж форуми у всіх обласних центрах України», - резюмував Андрій Дячишин.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали