Чому прискорилась втеча іноземних інвесторів з РосіїПорушення Російською Федерацією численних конвенцій в частині збереження територіальної цілісності та дотримання суверенітету окремих країн, а також високий рівень корупції в системі державного управління та фіскального регулювання призвели до нарощення масштабів втечі іноземного капіталу з цієї країни.

Іноземні інвестори скорочують вкладення в активи РФ вже четвертий місяць поспіль. Вони вже вивели з російських акцій понад $ 1,6 млрд. за цей період, що є максимальним відтоком за останні три з половиною роки. Втечу інвесторів пов'язують з нереалізованими очікуваннями щодо зближення США і Росії, загостренням корпоративного конфлікту між «Роснефтью» і АФК «Система», і падінням цін на нафту.

Іноземні інвестори й далі скорочують вкладення до фондів, орієнтованих на російський фондовий ринок. Спираючись на дані «Ренесанс Капіталу», обсяг коштів, виведених з таких фондів за тиждень, що закінчився 28 червня, перевищив $ 83 млн. Відтік інвестицій з російських фондів відбувається водночас із їх припливом до активів інших країн, що розвиваються.

Зазначимо, що нинішня економічна політика Росії значною мірою визначається агресивною риторикою політичного керівництва країни. Також Росія не виконує своїх зобов’язань перед світовою спільнотою стосовно дотримання територіальної цілісності своїх сусідів. Впродовж останніх років золотовалютні резерви РФ значно зменшилися, що закладає «бомбу уповільненої дії» під господарську самодостатність цієї країни.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали