В Україні з’явилась можливість для зниження податківНаслідком кволої та спорадичної політики урядів Яценюка та Гройсмана стало згортання ділової активності в сегменті малого та середнього підприємництва, що також значною мірою було зумовлено драконівськими податковими ставками. Тому й не дивно, що ряд професійних аналітиків виступають за негайне вдосконалення існуючого Податкового кодексу України в сторону лібералізації оподаткування.

Прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману, Міністру фінансів України Олександру Данилюку, Голові Комітету ВР з питань податкової і митної політики Ніні Южаніній, Голові Комітету ВР з питань бюджету Андрію Павелко, Голові Комітету ВР з питань промислової політики і підприємництва Віктору Галасюку, а також всім головам парламентських фракцій і ряду народних депутатів України передали проект ліберального Податкового Кодексу, розробленого Асоціацією платників податків України. Про це повідомив Президент АППУ Грігол Катамадзе на черговому з'їзді Асоціації.

«Ми передали проект на розгляд виконавчої та законодавчої влади, і тепер м'яч на їхньому боці. Якщо його приймуть, через три роки частка малого та середнього бізнесу у ВВП України буде більше 50%, в той час як сьогодні вона становить 10-15%. Всі успішні країни спираються на малий і середній бізнес, тільки Україна спирається на великий. Залишилося вже 6 місяців до початку нового фінансового року, і держава повинна зробити крок назустріч бізнесу, щоб повернути до себе довіру», – зазначив Катамадзе.

Важливого значення набуває також встановлення адекватних світовому рівню ставок рентної плати за видобуток корисних копалин для видобувних підприємств, які входять у вертикально інтегровані підприємницькі об’єднання. Це дасть можливість перенести центр тяжіння у вилученні податків з малого і середнього бізнесу на великий бізнес і таким чином забезпечити рівномірне податкове навантаження. Новий Податковий кодекс також має звести до мінімуму можливість зловживань в частині адміністрування окремих видів податків.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали