Наскільки з вересня зростуть ціни на продовольчі товариХарактерною рисою економічного розвитку України в 2014-2017 роках є невпинне падіння життєвого рівня пересічних українців. На це вплинуло декілька факторів. Одним з таких факторів є підвищення цін на продукти харчування, що змушує домогосподарства збільшити частку витрат на споживання, а відтак згорнути заощадження, що в середньостроковій перспективі матиме надзвичайно згубні наслідки для розвитку економіки.

Вже мають місце перші прояви масового підвищення цін на перважну більшість продовольчих товарів. На думку голови Асоціації торгових мереж Олексія Дорошенка, ціни на продукти в Україні зростуть уже цієї осені на 20-50%. Це пов’язано зі скасуванням регулювання цін державою на продукти харчування.

Дорошенко переконаний, що підвищення цін не відчується з першого липня чи, наприклад, з першого серпня. Регулювання цін на продукти це лише запобіжник, який був і якого ми вже не маємо. Питання в тому, що просто будуть спекулятивні речі і ми зможемо побачити їх уже у вересні. Зараз ціни все ж таки зростають, але ми не бачимо великих стрибків.

Якраз коли скасували держрегулювання цін, то ми вступили в епоху, коли ми будемо спостерігати от такі великі перепади, – додав Дорошенко. При цьому експерт зазначив, що в Європі є коливання цін, але воно на рівні 1-3%.

Уряд демонструє прихильність до згортання інструментів державного регулювання цін на продовольчому ринку, тому очікувати цілеспрямованих дій від влади щодо недопущення значних цінових скачків на харчові продукти восени не приходиться. Відміна державного регулювання цін на продукти також «зв’язала руки» підрозділам Антимонопольного комітету України, які не мають підстав для застосування конкуренційного законодавства за умов штучного підняття цін на товари першої необхідності.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали