Що будуть робити з пересічними українцями за їх борги перед олігархамиДекілька хвиль підняття тарифів за комунальні послуги призвели до накопичення боргів населення перед природними монополіями (підприємствами газопостачання, електропостачання, теплопостачання та водопостачання). Фактично борги за комуналку є боргами пересічних українців перед олігархами, оскільки останні контролюють левову частку природних монополій.

В Україні боржники за комуналку ризикують потрапити в суд і заплатити пеню за кожен день прострочення. Згідно з новою редакцією закону «Про ЖКП» (документ прийнятий в першому читанні), всім боржникам за кожен день прострочення доведеться платити пеню в 0,1% від суми боргу. При цьому загальна сума пені не повинна перевищувати суму заборгованості. Пеня буде нараховуватися після 20 числа кожного місяця. Так, якщо заплатити 30 числа, доведеться заплатити на 1% більше.

Як говорить юрист Олександр Плохотнік, якщо заборгованість перевищує 10 тис. грн., будь-який постачальник комунальної послуги може подати в суд. Суддя має право накласти арешт на машину, квартиру або інше майно і через виконавчу службу продати його в рахунок боргу. В українській практиці є прецедент, коли через заборгованість по комуналці сім'я втратила квартиру.

Нагадаємо, що задекларовані Урядом реформи так і не торкнулися сфери надання комунальних послуг. Належні олігархам природні монополії (підприємства газопостачання, електропостачання, теплопостачання та водопостачання) продовжують фактично безконтрольно підвищувати тарифи з метою зростання надприбутків. При цьому зростання тарифів призвело до того, що вчасна їх сплата стає не підйомною для більшості населення.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали