Як зростання ціни на газ руйнує реальний сектор української економіки
Зростання ціни на блакитне паливо призводить до підвищення рівня енергомісткості виробництва промислової продукції. Даний чинник надзвичайно негативно відображається на рівні конкурентоспроможності вітчизняної продукції. Значною мірою зростання цін на газ пов’язане з наявністю посередників на газовому ринку, які накручують ціни з метою отримання надприбутків.


На Одеському припортовому заводі вирішили призупинити роботу. Керівництво Одеського припортового заводу (ОПЗ) прийняло рішення зупинити агрегати з виробництва аміаку і карбаміду. Про це повідомив перший заступник директора ОПЗ Микола Щуриков.

Він пояснив, що рішення про зупинку пов'язано з тим, що на тлі зростання ціни газу вартість продукції підприємства на світових ринках, навпаки, падає. «У ситуації, що склалася на ринку, давальницька схема невигідна для компанії-давальця. І до тих пір, поки спільно з Кабміном не буде знайдений компроміс за спеціальними умовами поставок газу, альтернативи давальницькому контракту не передбачається», – написав М. Щуриков на своїй сторінці в соціальній мережі «Фесбук».

Нагадаємо, що навіть Революція Гідності не змогла усунути «газових» олігархів з ринку блакитного палива. Посередники відіграють негативну роль на оптовому ринку природного газу, що призводить до необґрунтованого підвищення ціни, що має деструктивну ланцюгову реакцію в більшості сегментів національного господарства.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали