Пенсійна реформа: крок вперед чи тупцювання на місці?Як відомо, минулого тижня Верховна Рада Україна прийняла у першому читанні законопроект №6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Про це й пішла мова на зустрічі, яка відбулася у Львівському прес-клубі, й в котрій прийняли участь перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Олександр Сафін і президент Асоціації роботодавців Львівщини Зеновій Бермес.

Довідка

У новому пенсійному законодавстві урядовці планують, що в 60 років матимуть право на повноцінну пенсію лише ті особи, які на 1 січня 2023 року матимуть 25 років страхового стажу. І щороку вимоги щодо страхового стажу будуть збільшуватися на рік. Отож, скажімо, у 2028 році щоби отримувати пенсію, потрібно буде мати 35 років страхового стажу. А у віці 63 роки виходитимуть на пенсію ті особи, які на 1 січня 2023 року будуть мати 15 років страхового стажу, проте ще не наберуть обов’язкових 25 «страхових» років. У 65 років – котрі на 1 січня 2019 року матимуть 15 років страхового стажу. При цьому передбачено під час трьох перехідних років при втраті роботи призначати державну соціальну допомогу за наявності 15 років страхового стажу. Також в законі передбачена можливість купівлі до 2 років страхового стажу, якого не вистачає.

Також, згідно з новим законодавством, передбачено, що тим працівникам, які працювали на шкідливому виробництві і вийшли на пенсію раніше, кошти виплачуватимуть зі спеціального професійного пенсійного фонду. А коли вони досягнуть 60 років, тоді отримуватимуть пенсію зі звичайного пенсійного фонду. До того ж з 1 жовтня знімуть обмеження у виплаті пенсій пенсіонерам, які ще працюють.

Як зазначив, Олександр Сафін: - Зараз пенсіонерам, котрі водночас отримують і зарплату, виплачують тільки 85 відсотків від тієї пенсії, що їм належиться. А з 1 жовтня людина зможе працювати, отримувати свою зарплату та зароблену пенсію у повному обсязі. Це робиться для того, аби зацікавити людей до подальшої роботи.

Наразі, за його словами, середня пенсія у Львівській області складає 1 785 гривень. Дотепер пенсію підвищували тільки тим, хто отримував пенсію, яка була нижчою за прожитковий мінімум. А тим особам, які мали від двох тисяч гривень і більше, пенсії взагалі не підвищували.

Натомість Зеновій Бермес нагадав, що сьогодні пенсію формують за солідарною системою. Тобто, пенсію пенсіонерам виплачують з тих коштів, які сплачують у вигляді податку (єдиного соціального внеску) ті, хто працює. Він також навів статистичні дані: сьогодні в Україні зареєстровано 42,4 млн. громадян. З них 12 млн. – пенсіонери. Також статистика стверджує, що середня тривалість життя жінок в Україні становить 76 років, чоловіки живуть років на 10 менше. Відтак жінки, після виходу на пенсію, живуть ще 16 років, чоловіки – шість. Нині ж 5,6 млн. пенсіонерів тобто 46,6 відсотків отримують мінімальну пенсію. Це – 1247 гривень. Водночас середня пенсія в Україні складає 1828 грн.

- У Києві середня пенсія складає понад 2 тисячі гривень. У Чернігові – набагато менша. Це все залежить від регіону, - каже Зеновій Бермес. - Отож, сьогодні пенсію формують з єдиного соціального внеску. Проте цих коштів не вистачає. Адже з 16,2 млн. осіб працездатного населення до Пенсійного фонду сплачують внески лише 10,1 млн. осіб. До того ж є певна частина населення, яка працює і не сплачує податків. Тому ми мусимо шукати інші шляхи наповнення Пенсійного фонду.

Одна з його пропозицій – це скасування єдиного соціального внеску і запровадження податку з продажів. Зробив покупку – 5 відсотків віддай до Пенсійного фонду. А рівень пенсії тоді буде прив’язаний до розміру споживання. А щоби ціни не зросли на ті ж 5 відсотків, то, за 112 директивою ЄС, можна застосувати понижені ставки ПДВ.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали