У Transparency International Львів визнали найпрозорішим містом України!
Львів став переможцем рейтингу 100 найбільших міст України, отримавши майже 60 балів зі 100 максимальних. Це одне з п’яти міст, якому вдалося отримати більше половини балів. Дослідження було проведене українським представництвом глобального руху Transparency International спільно з Інститутом Політичної Освіти. А перелік топ-міст дослідники вибудували за 91 показником у 13 сферах, зокрема, бюджетуванні, землекористуванні, кадровій політиці, закупівлях, наявності онлайн-послуг та інших.


Відтак 60 балів за прозорість виявились достатніми для Львова, щоби вийти у лідери серед міст України. Але за європейськими мірками місту є куди рости. Наприклад, у Словаччині, де проводився схожий рейтинг, міста-лідери сягали 70 і більше балів. Найвищу кількість балів столиця Галичини отримала у сферах землекористування – 8 балів, доступу та участі - 7,3 бали, а також у сфері комунальних підприємств – 7,2 бали. Це означає, що у відкритому доступі опубліковано перелік ділянок, пропозицій для інвесторів, генеральний план міста, детальні плани територій. Сайт міста також містить майже всю необхідну інформацію про діяльність влади та бюджетування, у відвідувачів є можливість електронного звернення до конкретних комісій. У відкритому доступі є й перелік всіх комунальних підприємств, є контактна інформація про послуги, документи, фінансові звіти та аудит низки підприємств. Окрім того, досить відкритими є сфера інформації про роботу органів місцевої влади –5,2 балів та закупівель – 4,5.

За словами керівниці проекту Transparency International Україна «Розбудова прозорості в містах України» Катерини Цибенко: «У визначеного нами лідера рейтингу прозорості є багато ефективних практик, які інші міста можуть переймати: це й дуже зручний сайт міськради, візуалізований бюджет, тематичні додатки до генплану міста, фото об'єктів нерухомості, зразки документів, графік аукціонів на сторінці управління комунальної власності, можливість написати електронне звернення до конкретної комісії. Але разом з тим, 59,7 балів зі 100 – це показник відносної прозорості, й ми закликаємо владу Львова підвищувати свої показники, користуючись нашими рекомендаціями».

Натомість, за словами Мирослава Сімки, голови правління Центру громадського моніторингу та досліджень: «Впровадження допорогових закупівель свідчить про прагнення Львова до відкритості, однак, одночасно відбувається і протилежний рух в частині збільшення винятків на які поширюються дані допорогові закупівлі. Рівень проведення закупівель є достатньо високим, і ми не можемо казати про системні та масові порушення в тендерах, але, з іншого боку, ми бачимо відсутність реальної конкуренції та зацікавленості бізнесу в роботі з міською радою. Так само ми відзначаємо важливу роль комунальних підприємств-монополістів в господарстві міста і, водночас, бачимо їхню закритість в частині відкриття публічної інформації про їхню діяльність».

Отож, на думку експертів, владі міста слід зосередити зусилля над роботою у сферах житлової політики, грантів та фінансів, соціальних послуг, кадрових питань та професійної етики. Саме ці сфери й отримали найнижчу кількість балів.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали