Як Рада хоче врегулювати діяльність інтернет-магазинівІнтернет-торгівлю почнуть краще контролювати. Кожен підприємець зазначатиме конкретні реквізити фірми, у разі порушень - може отримати штраф чи заборону роботи.

Відповідний законопроект внесли у Верховную Раду депутати, пише ain.ua.

У законопроекті пропонують посилити вимоги ідентифікації інтернет-торговців і надавачів послуг, а також дати право Державній службі України з питань безпеки продуктів харчування і захисту споживачів закривати сайти порушників і штрафувати провайдерів, які не виконають її вимоги.

Необхідність внесення таких змін, на думку депутатів, викликана тим, що галузь електронної комерції в Україні все ще мало врегульована законодавчо. На багатьох сайтах відсутня інформація про продавця, а при отриманні товарів, замовлених через інтернет з готівковою оплатою, споживачам не надають розрахункові документи. І якщо з товаром потім виникають проблеми, контролюючі органи не можуть допомогти споживачеві захистити його права.

"Інтернет-магазин, який реалізує товари на відстані, повинен надати доступ до інформації про організаційно-правову форму, повне найменування юридичної особи або ПІБ ФОП; місцезнаходження юридичної особи або місце реєстрації та місце фактичного проживання ФОП; адреса електронної пошти та/або адреса інтернет-магазину, а також інформацію про порядок прийняття претензії. Відсутність такої інформації унеможливлює проведення Держспоживслужбой повного і об'єктивного розгляду скарг споживачів з проведенням позапланових перевірок таких інтернет-магазинів. З такими ж проблемами можуть стикатися інші контролюючі органи, зокрема, органи Державної фіскальної служби України", - наголошується в законопроекті.

Однак в Інтернет-асоціації України виступили з різкою критикою цього законопроекту. Вони вважають, що на сьогодні в Україні немає необхідності посилювати вплив на взаємини в сфері електронної комерції. А деякі пропозиції, за даними аналітиків ІнАУ, суперечать Конституції України.

"Зазначений проект закону - це лише чергова спроба посилення адміністративного тиску на український бізнес, як продавців товарів (робіт, послуг) у сфері електронних комунікацій, так і операторів, провайдерів телекомунікацій. І він жодним чином не захищає від настання негативних наслідків для споживачів, які отримують товар, роботи, послуги і не захищає від "незаконослухняних" суб'єктів електронної комерції, зокрема іноземних компаній".






Друкувати
Найбільш популярні матеріали