На заваді успішності малого бізнесу у сфері ЗЕД стоїть необізнаність
Задля сприяння економічному розвою міста Львова та Львівської області, ГО «Клуб Ділових Людей» і управління інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку Львівської міськради підписали Меморандум про партнерство.

Також вони презентували результати проекту «Адвокація для розвитку торгівлі», покликаного долати проблеми, з якими стикаються підприємці малого та середнього бізнесу у сфері зовнішньо економічної діяльності. Відтак, спільними зусиллями установи робитимуть конкретні кроки щодо усунення перешкод та створення можливостей для підприємців. Водночас вони можуть швидко і просто, у зручний для себе час отримати кваліфіковану допомогу від фахівців з питань бізнесу – адже у ЦНАПах Львова діє послуга консультації для підприємців.

«Проект стартував п’ять місяців тому, і нашим завданням було більш чітко зрозуміти, з якими труднощами стикається малий бізнес при експорті-імпорті, і що потрібно зробити для того, щоб ефективність їхнього бізнесу зростала. Під час проекту ми провели і круглі столи, і дослідження, і опитування підприємців», - розповів голова «Клубу Ділових Людей» Микола Савуляк.

А однією з найбільших проблем, яка не дозволяє малому бізнесу ефективно експортувати чи імпортувати товари і послуги, є необізнаність самого бізнесу щодо можливостей і квот експортно-імпортних операцій. Також немає розвиненої мережі торгових представництв України за кордоном, які б активно стимулювали експорту українських товарів. Також проблемою є робота з брокерами. «Єдине вікно» більш ефективне для середнього бізнесу, тому малий бізнес здебільшого використовує послуги брокерів, тому що їхні об’єми товарів є меншими. Проте повсюдно вони стикаються з некомпетентністю багатьох таких брокерів.

«З нашого боку ми також бачимо питання непоінформованості – люди не знають з чого почати, в якому напрямку рухатися, тому на осінь заплануємо інформаційні семінари, тому що ресурсів є дуже багато, але підприємці не знають, як їх правильно використовувати. Також можемо організувати галузеві семінари, зокрема про легку промисловість, бо історично ця галузь є сильною в нашому місті, а тоді пропрацюємо конкретні кроки щодо можливостей виходу на міжнародний ринок», - зазначила натомість начальник управління інвестицій та проектів департаменту економічного розвитку ЛМР Ольга Сивак.

Сам проект «Адвокація для розвитку торгівлі» був реалізований в межах програми USAID ЛЕВ. Його учасники спільно виявили проблеми, з якими найчастіше стикаються підприємці, що працюють в сфері ЗЕД, та напрацювали механізми їхнього попередження та усунення. В результаті роботи було створено карту стейкхолдерів Львівської області, яка включає в себе всіх основних гравців, що впливають на діяльність малого та середнього бізнесу регіону у сфері ЗЕД, та розроблено низку рекомендацій, які допоможуть суттєво спростити процес ведення діяльності у сфері ЗЕД та зробити його максимально чітким та прозорим. Серед ініціатив також створення інформаційної довідки про використання торгівельних квот та корисних ресурсів, де можна знайти інформацію для різних груп товарів та формування робочої групи із залученням представників відповідних державних контролюючих органів для внесення змін у чинне законодавство.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали