Що буде з цінами на автогаз в Україні
Різке подорожчання газу в Україні пов'язане, з одного боку, з перенасиченістю ринку, а з іншого - спробою монополізації цього ринку; в перспективі декількох тижнів ціна на газ повинна стабілізуватися.


Таку думку висловив президент Київського інституту енергетичних досліджень Олександр Нарбут, інформує еizvestia.com.

Відповідаючи на питання, в чому причина різкого стрибка ціни на газ, він пояснив: «Перенасичення ринку цього продукту з одночасною спробою монополізації цього ринку привела до істотного скорочення обсягів поставки незалежними постачальниками - тими, хто на цьому монопольному ринку працював до початку реалізації цього плану. І одночасно коригування поставок монополістами. З моєї точки зору, це було зроблено з метою компенсувати втрати, які були на першій фазі цього процесу».

У цьому контексті експерт нагадав, що «на першій фазі було багато поставок палива, воно стояло в цистернах, його навіть не було куди зливати, тому монополісти зазнавали втрат. А зараз має місце спроба відігратися за рахунок скорочення обсягів поставок палива».

У той же час Набрут переконаний в тому, що «ринок відреагує» на стрибок ціни, «оскільки нинішні ціни роблять конкурентними поставки західних ресурсів, казахського газу». «Я очікую, що в найближчі два тижні ціна на газ буде стабілізуватися», - спрогнозував експерт.

«Я думаю, ті чи інші способи конкурентної боротьби з використанням неконкурентних інструментів будуть струшувати ринок, поки в державному органі, який відповідає за енергетичну політику - Міністерство енергетики та вугільної промисловості України - не працюватимуть висококваліфіковані фахівці», - резюмував він.

За останній місяць на українських заправках середні ціни на газ піднялися на 37%. 22 серпня вартість одного літра LPG наблизилася до 15 гривень, а в Києві ця психологічна позначка вже пройдена.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали