Не повідомлення у ДФС про нового працівника аж ніяк не коштує 96 тис грн. штрафу
Якщо під час оформлення працівника на роботу роботодавець виконав усі умови, але з різних причин не повідомив про це в податкову, то керівника підприємства мають оштрафувати на суму від 510 до 1700 гривень та надати припис – усунути це порушення. Але штрафувати його на суму в 96 тисяч – незаконно.


Про це у Львівському прес-клубі, повідомила партнер компанії «Академія професійного бухгалтера» Людмила Шахно. Вона нагадала, що як тільки набрали чинності штрафні санкції за порушення законів про працю, то роботодавців податківці завзято почали штрафувати на захмарні суми. Звісно роботодавці нині оскаржують ці штрафи в місцевих судах. І суди подекуди вже винесли рішення, що не повідомлення податкової про нового працівника не важить аж 96 тисяч штрафу!

«На сьогодні вже є навіть роз’яснення управління Держпраці у Черкаській області, де говориться, що якщо є наказ про прийняття працівника на роботу, а працівник ознайомлений з умовами внутрішнього трудового розпорядку, йому нараховують та сплачують заробітну плату, сплачуються внески, тобто ви нічого не порушили, лише забули подати повідомлення в податкову, в такому випадку виносять лише припис. Ви цей припис мусите усунути, подати повідомлення. Якщо ви не подасте повідомлення після припису, то буде застосована фінансова санкція – лише 3200 гривень та адмінштраф від 510 до 1700 гривень, - пояснює аудитор. - А ось штраф у 96 тисяч можуть накласти тільки в тому разі, якщо з’ясують, що працівник працює без оформлення трудового договору, чи оформлення на неповний робочий час тощо».

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали