В Україні можуть скоротити кількість одержувачів субсидій на чверть
На поточний момент в Україні приблизно 45% домогосподарств є одержувачами житлових субсидій. Ще 14% претендують на отримання допомоги від держави.


Про це свідчать дані соціологічного дослідження, проведеного в серпні 2017 року спеціалістами Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка, повідомляє UBR.

«Це не нормально, коли майже 60% населення претендує на отримання субсидій. Щоб виправити ситуацію, уряд може діяти двома шляхами: підвищувати доходи населення або стимулювати його для економії ресурсів, надаючи ефективну підтримку тим, хто реально економить», - розповіла голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка Ольга Балакірєва.

За її словами, діюча програма субсидій не базується на реальній оцінці добробуту домогосподарств.

«З числа одержувачів субсидій тільки 42% опитаних оцінили свій дохід як низький або дуже низький. Ще 33% оцінили свій дохід нижче середнього. Але 25% опитаних вважають, що їхній дохід відповідає середньому рівню або навіть перевищує його», - розповіла Ольга Балакірєва.

За словами експерта, це говорить про те, що люди мають інші джерела доходу (необов'язково тіньові). До неформального сегменту економіки, наприклад, відносяться громадяни, які працюють за кордоном, чиї доходи не оподатковуються в Україні.

«Фактично ми говоримо про те, що сьогодні можна було б скоротити кількість одержувачів субсидій мінімум на чверть», - зазначила Балакірєва.

Однак це питання, за її словами, вимагає дуже обережного, індивідуального підходу до вирішення питання по кожному домогосподарству.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали