Фінансова розвідка всерйоз береться за українців
Українські банки до 6 жовтня 2017 р відзвітують Нацбанку про ризикові операції своїх клієнтів.


Фінансисти отримали відповідні вказівки в телеграмі НБУ №25-0007/64042, повідомляє UBR.

У ній чиновники відразу попередили, що надані відомості будуть аналізуватися не тільки працівниками центробанку, їх передадуть до Держфінмоніторингу, який в народі називають фінансовою розвідкою.

«Зазначена статистична інформація є складовою типологічного дослідження на тему «Ризики використання готівки», яке повинне бути підготовлене Державною службою фінансового моніторингу з урахуванням отриманої інформації», - наголошується в документі НБУ.
Згідно з чинним законодавством, фінансовому моніторингу та дослідженню в нашій країні підлягають всі готівкові операції від 150 тис. грн. Мова йде про будь-який сервіс на цю суму: від покупки на неї іноземної валюти та зарахування на банківський рахунок, до перерахування коштів в будь-якому напрямку - будь одержувачем інша людина або компанія (якщо купується, наприклад, квартира або машина). Фінансисти обов'язково попросять громадянина дати пояснення про походження цих грошей. Вони подаються в письмовій формі з наданням відповідних підтверджуючих документів. Наприклад, довідок про зарплату, продажу нерухомості, отримання спадщини тощо

До 6 жовтня від банкірів потрібно сформувати дві таблиці. Вони повинні доповісти Нацбанку дані про регіональний розріз ризикових операцій: окремо вказати, де особи, які їх вчиняють прописані, і де вони фактично проводять банківські операції. За різними типами проводок: з внесенням коштів на рахунки і з їх зняттям. Причому, окремо по підприємствам і населенню, майже за три роки: за 2015-2016 рр. і за 9 місяців 2017-го.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали