Київський міжнародний економічний форум
Вже четвертий рік поспіль на початку жовтня Київ стає місцем зустрічі всесвітньо відомих економістів, міжнародних і українських бізнесменів, представників найбільших фінансових організацій, політиків і представників влади. Їх усіх на два дні об’єднує Київський міжнародний економічний форум (КМЕФ) — бізнес-подія світового рівня, одна з наймасштабніших в Україні.


Під час КМЕФ-2017 провідні економісти окреслили глобальні тренди, що трансформують світ на наших очах, — від зміни клімату до переходу країн-лідерів до протекціонізму заради захисту власних економік. А швидка цифровізація взагалі створила небачену дотепер економічну систему. Корпорації, які не існували ще 20 років тому, сьогодні генерують прибуток більший, ніж окремі країни. З’явився навіть термін GAFAnomics (Google+Apple+Facebook+Amazon). Отже, у сучасному світі зростання ВВП країн напряму залежить від впровадження інновацій.

Експерти КМЕФ дали рекомендації українській владі та бізнесу щодо того, як за нових умов можна покращити їхні позиції на світовому ринку. При цьому було зазначено досягнення України, від яких можна відштовхуватись. Зокрема, п’яте місце нашої країни у світі за темпами проникнення електромобілів, лідерство в переліку держав, що є пріоритетними для інвесторів у регіоні EMEA, успіхи в революції криптовалют. Ми першими розпочали торгівлю ф’ючерсами біткойн на національній біржі, першими відкрили аукціон на Blockchain та на рівні Національного банку розробили дорожню карту використання цієї технології.

КМЕФ став платформою для формування стратегії і впливу на реальну економіку. Форум сприяє появі в Україні інструментів економічного розвитку. Зокрема, у попередні роки на КМЕФ говорили про необхідність експортно-кредитного агентства, і Верховна Рада схвалила цю ініціативу. Учасники форуму постійно підкреслювали важливість цілеспрямованої державної політики щодо підтримки промисловості — і Кабмін створив Національний комітет промислового розвитку. У рамках КМЕФ активно обговорювалися переваги створення індустріальних парків, і парламент прийняв відповідні закони, а в різних регіонах України вже проектуються і відкриваються такі парки.
Київський міжнародний економічний форум

До того ж форум став постійно діючим комунікаційним майданчиком для налагодження зв'язків між іноземними інвесторами, українським бізнесом і представниками влади, а також є інструментом поліпшення міжнародної репутації нашої країни. Для участі в КМЕФ до Києва приїжджають потенційні інвестори, які дізнаються про бізнес-можливості України. Таким чином, форум працює над поліпшенням репутації країни, а чимало підприємців знаходять під час КМЕФ партнерів, клієнтів, нові контакти для розвитку бізнесу. Зокрема, цього року форум відвідали делегації бізнесменів з арабських країн, Італії, Фінляндії, Польщі, країн Балтії та ін. Для багатьох з них це був перший візит до України.

Серед спікерів КМЕФ-2017 — лауреат Нобелівської премії миру Раджендра Пачаурі, керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Франсіс Маліж, віце-президент Європейського інвестиційного банку Вазіл Худак, всесвітньо відомі економісти Грем Макстон, Гаррі Джейкобс та Ерік Райнерт, директор McKinsey Global Institute Джонатан Вотцел, генеральний директор Ізраїльської асоціації індустрії передових технологій Карін Майер Рубінштейн, співзасновник Інституту вивчення сучасного Китаю Джонатан Голслаг, президент Щорічного інвестиційного форуму в Дубаї Давуд Аль Шезаві, віце-президент Gartner Зеві Майкл, відомий експерт із кібербезпеки Рей Реддінгтон, директор ЄБРР в Україні Шевкі Аджунер, посол ЄС в Україні Хюг Мінгареллі, топ-менеджери провідних міжнародних та українських компаній, керівники інвестиційних організацій Ендрю Романс, Ілля Лаурс, Мануель Адаміні, Ерік Найман. Участь у форумі взяла велика кількість представників українського Уряду та Верховної Ради, серед яких Володимир Гройсман, Геннадій Зубко, Олександр Данилюк, Павло Петренко, Віктор Галасюк, а також голови кількох обласних державних адміністрацій. А найчисленнішою категорією гостей КМЕФ стали бізнесмени, які шукали та знаходили можливості для співпраці.

Ініціатор КМЕФ — Василь Хмельницький, перший віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців, засновник фонду K.Fund. «КМЕФ — це перш за все середовище для діалогу. Форум представляє іноземному бізнесу Україну, адже нерідко іноземні підприємці мають хибне уявлення про нашу країну, і ми намагаємося це виправити, — коментує Василь Хмельницький. — У цьому році на форумі особливий акцент було зроблено на підтримці малого та середнього бізнесу. Невеликі підприємці — основа економіки країни, і для них потрібно створювати сприятливі умови. На форумі ми в процесі дискусій визначаємо, якими мають бути ці умови, і доносимо це до влади. В цілому, якщо в Україні буде комфортно працювати українському підприємцеві, то сюди потягнуться й іноземні інвестори».

Ми впевнені, що цьогорічній Київський міжнародний економічний форум стане точкою відліку для безлічі нових проектів, спрямованих на економічний розвиток, та надасть імпульсу до позитивних змін у нашій країні.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали