Підприємства зобов’яжуть приймати на роботу осіб передпенсійного віку
Про це у Львівському прес-клубі розповіла директор компанії «Академія професійного бухгалтера» Людмила Шахно. Адже з 1 січня 2023 року, завдяки закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій від 3.10.2017 №2148-VIII, (в народі – «пенсійний закон») зобов’язує підприємства, де працюють від 8-ми до 20-ти осіб, забезпечити робочим місцем, бодай, одну особу передпенсійного віку.


- У нас дотепер була вимога, яка зобов’язувала підприємства, установи та організації дотримуватися певних нормативів щодо працевлаштування соціально незахищених груп, тобто безробітних. Ця квота була такою – 5 відсотків від штатної чисельності осіб. Тобто, якщо на підприємстві було 20 працівників, то квота – одна особа. Підприємства, де працювало менше, ніж 20 осіб, це не стосувалося, тому що неможливо було дотриматися цієї квоти, - пояснює спеціалістка.

Але тепер, коли законодавець підняв пенсійний вік, було вирішено зменшити цю квоту. Відповідні зміни внесені до частини 2 статті 14 Закону «Про зайнятість населення». Також Людмила Шахно нагадала, що, згідно з новим законодавством, пенсійний вік у нас щороку буде змінюватися. Тож, кожному підприємству доведеться самому визначати, чи є в них працівники передпенсійного віку, яких заборонено звільняти з роботи, або навпаки скількох таких осіб воно буде зобов’язане працевлаштувати.

Ігор Галущак
Львів






Друкувати
Найбільш популярні матеріали