2018 рік стане переломним для автоматизації - дослідження
Дослідницька компанія Forester Research підготувала прогноз про перспективи автоматизації в 2023 році. Головним висновком стало те, що автоматизація продовжить змінювати людське уявлення про робочу силу, але після 2023 її буде вже не зупинити.


При цьому не варто сильно боятися, що машини заберуть робочі місця. Заберуть, але поки що не дуже багато, пише finance.ua.

У 2023 році автоматизація може знищити 9% робочих місць. При цьому економіка автоматизації, що збільшується, додасть 2% нових робочих місць. Це набагато більш оптимістичний прогноз, ніж давали різні аналітики раніше. Вплив на ринок праці не буде критичним, але натомість необхідність в автоматизації буде як ніколи високою. Підприємства розуміють вигоди, які приносять роботи, і хочуть їх примножити. Так, вони будуть розраховувати на персоналізовані і швидко оновлювані рішення. Все більша частина виробництв перейде на цілодобовий режим роботи через роботів, тому що їм не потрібен відпочинок.

Компанія прогнозує, що в 2023 році автоматизація з розряду гарячої політичної теми перейде в область речей, що реально впливають на життя, вплив яких можна виміряти кількісно. 2023 стане переломним — після автоматизація триватиме з новою високою швидкістю. Стримуючі фактори, як і раніше, залишаться, але споживчий попит зробить їх вплив не таким значним. Раніше фахівці з JP Morgan спрогнозували, що автоматизація збільшить світовий ВВП на $1,1 трлн.

FR передбачає, що політична реакція тимчасово сповільнить автоматизацію, але зазнає невдачі. Життя людей вже сильно пов’язане з автоматизацією: кіоски, автоматизовані сервіси, швидка доставка товарів. В кінцевому підсумку соціальні та економічні вигоди від роботизації будуть такими помітними, що політика програє — заводи і підприємства переглянуть свої PR стратегії.

Великий вплив і значимість отримають боти та інтелектуальні системи. Вони найпомітніше змінять робочу силу в 2023 році. Дрібні і рутинні завдання будуть передані алгоритмам. В результаті ШІ замінить, а в деяких випадках доповнить, 311 тисяч офісних працівників. Ті, які залишаться, також повинні будуть навчатися працювати по-новому. Автоматизація буде означати багато чого, тому роботодавці почнуть дивитися на те, як людина взаємодіє з такими технологіями.

Ті, хто не бояться автоматизації і готові підлаштовуватися, отримають від неї тільки користь. Професіонали зможуть домогтися більшого, віддавши дрібні завдання софту. Фахівці з кібербезпеки, наприклад, перестануть відволікатися на безліч несерйозних погроз і не пропустять дійсно важливі атаки. У тих, хто адаптується до автоматизації правильно, з’явиться час, вони будуть коштувати дорожче.






Друкувати
Найбільш популярні матеріали