США змінюють своє ставлення до КитаюЗа місяць до листопадового візиту президента США Дональда Трампа в Пекін китайська влада зробила Вашингтону пропозицію, від якого, як вони вважали, неможливо відмовитися. Пекін хотів, щоб лідери двох країн представили план розширення доступу іноземних організацій до фінансового сектору Китаю, кажуть знайомі з ситуацією люди.

Попередні президенти США роками добивалися цього. Але, на превеликий жах Пекіна, пропозиція не зацікавила Вашингтон. Китай заново зробив її під час візиту Трампа, але був змушений оголосити про ініціативу вже після його від'їзду. Представник Білого дому назвав пропозицію Пекіна «вітальним, але сильно запізнілим» кроком і зазначив, що це «тільки одна з багатьох проблем, які потрібно вирішити Китаю для надання чесного доступу до свого ринку».

Холодна реакція Білого дому відображає кардинальні зміни політики США у відносинах з Китаєм. Адміністрація Трампа не хоче поступок в торгівлі під час зустрічей на високому рівні. На її думку, такий підхід дозволив Китаю продовжувати політику, невигідну американському бізнесу. Вашингтон думає про введення торгових санкцій або примусових дій проти Китаю, щоб серйозно вплинути на його торгову політику. «В цілому підхід тепер полягає в тому, щоб не вести переговори про крихти і не радіти маленьким операціях, які принесуть невеликий результат», - зазначає американський чиновник. «США впевнені, що тільки загроза односторонніх дій змусить Китай змінитися», - говорить Скотт Кеннеді, заступник директора Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні. Пекін же починає усвідомлювати, що США можуть значно посилити свою позицію.

Адміністрація Трампа вивчає кілька заходів проти Китаю. Очікується, що рішення будуть прийняті на початку 2023 р зокрема, Вашингтон думає знову ввести який не використовувався з початку 1980-х рр. закон, що дозволяє блокувати імпорт сталі та алюмінію з міркувань національної безпеки. Він може відродити і інший закон, який не використовувався з 2002 р, для захисту виробників від дешевого імпорту. Перш за все це стосується сонячних панелей і пральних машин. Крім того, міністерство торгівлі США збирається пред'явити звинувачення Китаю за те, що він змушує американські компанії ділитися інтелектуальною власністю заради права вийти на китайський ринок.

Незадовго до поїздки Трампа в Пекін міністерство торгівлі США підготувало доповідь про те, чому Китай повинен вважатися «неринковою економікою». Це дозволить вводити високі мита на китайський імпорт у разі демпінгу або незаконних субсидій. Китай вже подав скаргу до СОТ.

Втім, досі Білий дім віддавав пріоритет податкової реформи в США і спробам домовитися з Китаєм про співробітництво в розв'язанні кризи навколо Північної Кореї. «Президент Трамп обіцяв заступитися за американський робітничий клас, і тепер прийшов час стримати слово», - йдеться в петиції Alliance for American Manufacturing. Але міністр торгівлі Уілбур Росс заявив минулого тижня: «Президент дав зрозуміти, що не хоче переходити до цього, поки не вирішить питання з податковою реформою».






Друкувати
Найбільш популярні матеріали