На сьогодні позиції національної грошової одиниці порівняно з 2014-15 рр. є відносно сильнішими. В першу чергу, це помітно при уповільненні темпів приросту грошової маси в обороті та зростанні експорту товарів та послуг, що вже збільшився на 21%, а деякі компанії його планують наростити взагалі на 60-80%.

Валютний ринок в Україні вже звик до ситуації, коли на початку місяця учасники відкривають довгі позиції по гривні, роблячи ставки проти долара. Як наслідок курс в першій декаді знижується. Головна ціль таких дій пояснюється покупкою інвесторами дивідендів на початку місяця, з огляду на регуляторне обмеження в 5 млн. доларів одному клієнту.

Друга декада виступає оптимальною для формування ресурсів за податковими платежами. Відповідно відбувається закриття довгої позиції по гривні і відкриття аналогічної по долару. Курс американської валюти розпочинає поступово підвищуватись. Однак, його динаміка в’яла через скорочення гривневої ліквідності в системі і подорожчання гривневих кредитів. Крім того, в даний період експортери активно продають валюту.

На третю декаду припадає відшкодування ПДВ експортерам і різке скорочення пропозиції валюти. У зв'язку з чим відбувається прискорене зміцнення долара і здешевлення гривні.

Що буде з курсом долара

Рис. 1 Динаміка котирувань пари гривня/долар на готівковому ринку протягом вересня-листопада поточного року

Тим неменше, якщо розглянути динаміку пари гривня/долар за вересень-листопад поточного року, можна відмітити поступове збільшення піків зростання протягом кожного окремо взятого місяця. Це свідчить про поступову тенденцію підвищення вартості американської валюти, що, в першу чергу, викликано структурними особливостями національної економіки.

Що буде з курсом долара

Рис. 2 Середньоденний обсяг торгів на міжбанківському ринку у 2016-2017 роках (розрахунки European Analytical Centre)

Незважаючи на суттєве зростання експорту, бізнес не поспішає заводити валюту в Україну. В першу чергу через військові та політичні ризики. Обсяги торгів на міжбанку все ще залишаються низькими порівняно з 2016 роком та дуже низькими порівняно з 2013-2014 рр.

У випадках коли курс досягає певної межі, а протягом вибраного періоду в 3 місяці це 25,50 та 26,90 регулятор активно включає в роботу свої резерви. На початку місяця активно їх продає. В середині поповнює. В кінці місяця може просто спостерігати, розуміючи що на початку наступного буде ще дорожче.

Банкіри великих системних банків, вважають що є ще ряд моментів, які можна пом'якшити для більш ефективної та гнучкої роботи валютного ринку в Україні.

«В першу чергу, прибрати денний ліміт на покупку в позицію банкам. Привести ліміти валютної позиції в симетрію – замість діючих 1% довгою і 10% короткою, дозволити тримати 10% довгою і 10% короткою. При такому розкладі банки самі виконують функцію абсорбування надлишку або поставки недостачі», – відмічає експерт ринку Владислав Сочинский.

«У нас «затиснута» ліквідність на ринку і циклічна гривня, що залежить виключно від потоків клієнтських заявок. А ось якщо дати банкам компенсувати ці перекоси своїми позиціями, то і запрацює грошова трансмісія. Чого і домагається монетарний департамент регулятора», – додає банкір.

Варто відмітити позитивні кроки Нацбанку щодо дерегулювання валютного ринку. Це зокрема скасування обов’язкової акредитивної форми розрахунків та дозвіл на виведення дивідендів. Разом із тим, в поточній ситуації ці заходи все ще будуть впливати на посилення потоку валюти з країни, однак це буде коректуватися зростанням валютної виручки від експортерів.

Отже, найближчим часом варто очікувати продовження тенденції поступового зростання вартості американської валюти в Україні з її періодичними корекціями в других декадах окремо взятих місяців. Така ситуація зумовлена структурою національної економіки, зокрема переважанням імпорту товарів над експортом та спадом у промисловому виробництві.

Підготовлено European Analytical Centre






Друкувати
Найбільш популярні матеріали