Хто продовжить розвивати бізнес в УкраїніНа сьогодні Україна досягла прогресу щодо позицій в світових рейтингах таких як вплив криміналу на економіку та умови ведення бізнесу. Зокрема, в рейтингу Doing business Україна посіла 76 місце, порівняно з 80 місцем минулого року. Крім того, країна показала прогрес у зменшені впливу злочинності на економіку, посівши 113 місце з 137 країн, що вище ніж роком раніше.

Однак, чисті вкладення іноземних інвесторів в поточному році ледве перевищили 1 млрд. дол., або трохи більше 1% від ВВП. Разом із тим, вітчизняні власники бізнесу продовжують розвиватися в Україні та мають своє бачення того, чому іноземці не хочуть вкладати в Україну.

«Чим більш ти прозорий, тим безпечніший бізнес, тим ти зрозуміліший для інвесторів, тим більше грошей ти можеш залучити. Тим більше, якщо ти будуєш виробництво, отже, збираєшся грати «в довгу», тим вигідніше тобі бути прозорим», – стверджує Юрій Косюк, засновник, голова правління агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт».

«Прозорі мають більшу цінність в очах інвесторів, тому що вони зрозуміліші. Такий бізнес стабільніший і безпечніший, адже ти не даєш підстав для можливих атак різного роду «ділків» від влади, які хочуть поживитися.

Зараз більше 50% економіки знаходиться в тіні. І чим наполегливіше ми будемо пропагувати ідеї прозорості та пояснювати людям, що бути «чорним» – це невигідно, тим швидше ми змінимо країну.

І чим більше компаній своїм прикладом будуть показувати успішні кейси, тим ближче ми будемо до Європи.

Весь бізнес жив у парадигмі тіньової економіки більш ніж 20 років. І вона промотувалася на кожному кроці. Я думаю, що наступні 20 років ми будемо «вибілюватися», а це не швидка справа.

Це необхідна для розвитку країни законотворчість або суспільна підтримка рішень чесних чиновників, з якими країна буде швидше відновлюватись і ставати прозорою.

За умови, що буде чесний чиновник, який отримує ринкову зарплатню і навіть конкурує із зарплатами в бізнесі, лише тоді ми зможемо зробити зміни в кращу сторону. А доки існує брудна влада – це буде довше і складніше», – додає власних крупного агрохолдингу.

Отже, транспарентність суспільних процесів в Україні та відносин з державними інститутами є головним предиктором формування позитивного інвестиційного клімату та залучення необхідних обсягів іноземного інвестиційного фінансування.

Український журнал «Економіст»






Друкувати
Найбільш популярні матеріали